- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadne zemlje nervozne zbog pregovora Putina i Sija

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping u Pekingu
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Pregovori ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u Moskvi postali su razlog za nervozu zapadnih strana, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

„Veoma se nerviraju, primetno je da povod, naravno, postoji. Dve velike države, susedi, rešavaju najvažnija pitanja svetske politike i bilateralnih odnosa. Sigurno je da se naši rivali u izvesnoj meri nerviraju, to je potpuno prirodno“, istakao je Ušakov.

Putinov pomoćnik je takođe otkrio da postoji mogućnost da ruski lider poseti Kinu ove godine, ali nije precizirao moguće rokove.

Kineski mirovni plan o Ukrajini za poštovanje

Prema njegovim rečima, kineski mirovni plan o rešavanju situacije u Ukrajini kod Moskve izaziva poštovanje, dok kod Zapada izaziva bes.
On je istakao da je kineska inicijativa razmatrana juče u okviru nezvaničnih pregovora ruskog i kineskog lidera.
Ušakov je, takođe, naglasio da su nezvanični pregovori dva lidera u ponedeljak bili veoma temeljni i dugi.
„Razgovor je bio koristan po obe strane“, poručio je Putinov pomoćnik.

Sijev razgovor sa Zelenskim malo verovatan

Ušakov je takođe ocenio da je malo verovatno da će se telefonski razgovor kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog održati danas ili sutra.
„Znam kakva će biti reakcija Amerikanaca na mogući kontakt. Amerikanci su rekli da razumeju da je kineski predsednik sada zauzet posetom Rusiji. Smatram da je upravo time zauzet. Ne mislim da će danas ili sutra biti nekog razgovora sa Kijevom“, objasnio je Ušakov.
Na pitanje novinara da li je Rusiji važan mogući telefonski razgovor Sija i Zelenskog kad je u pitanju rešavanje ukrajinske krize, Ušakov je odgovorio:

„U ovom kontekstu apsolutno nije važna činjenica mogućeg razgovora. Čak ni ne znam da li je kineska strana to (činjenicu o mogućem razgovoru) potvrdila ili nije“.
Ranije je izdanje Fajnenšel Tajms, pozivajući se na izvor koji je upoznat sa situacijom, objavila da bi Si Đinping mogao da nakon posete Moskvi telefonira Zelenskom.

Sastanak Putina i Bajdena?

Pomoćnik ruskog predsednika naglasio je i da Vladimir Putin ne planira da se sastaje sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom nakon pregovora sa kineskim liderom Si Đinpingom
„Sve što znam je da takav sastanak nije u planu", izjavio je Ušakov.
Pomoćnika predsednika novinari su takođe pitali da li smatra da je realno da će bivši američki predsednik Donald Tramp biti uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama. Ušakov je naglasio da na pregovorima sa Kinom ovo pitanje nije razmatrano.
Prethodno, kineski lider stigao je u državnu posetu Rusiji 20. marta, koja će trajati do 22. marta. Ovo je prvo putovanje Si Đinpinga u inostranstvo otkako je treći put izabran za šefa države. Kineski predsednik je u ponedeljak imao neformalni sastanak i večeru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
SVET
SAD zabrinute što Kina koristi posetu Rusiji da postigne primirje u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala