- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD zabrinute što Kina koristi posetu Rusiji da postigne primirje u Ukrajini

© AP Photo / Evan VucciKoordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog toga što predsednik Kine Si Đinping koristi svoju posetu Moskvi za inteziviranje pokušaja da se postigne primirje u Ukrajini, kojem se Vašington protivi, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Nadamo se da će predsednik Si iskoristiti svoj uticaj na predsednika Putina za prekid bombardovanja ukrajinskih gradova, bolnica i škola, za okončanje tog rata, zločina i surovosti, za povlačenje vojske. Ipak, zabrinuti smo zbog toga što će umesto toga Kina pojačati pozive za prekid vatre koji će ostaviti rusku vojsku na suverenoj teritoriji Ukrajine“, rekao je Kirbi na konferenciji za novinare u Beloj kući.
On je ponovio da SAD smatraju neprihvatljivim prekid vatre bez povlačenja ruske vojske, jer će to, prema njegovim rečima, „označiti ratifikaciju ruske okupacije“, omogućiti Rusiji da se učvrsti na svojim položajima i da zatim „ponovo počne rat u vreme koje joj više bude odgovaralo“.
Kirbi je, takođe, rekao da će razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena s kineskim liderom biti održan kada za to dođe vreme, ali da je za sada Si Đinping zauzet.
„Želimo da razgovor bude održan u odgovarajuće vreme i u ispravnom kontekstu. Predsednik Kine je i dalje zauzet: tek mu se završio narodni kongres, a sada je u Moskvi“, rekao je Kirbi.
On je ranije danas u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En saopštio da Bajden želi da razgovara s kineskim liderom, ali da njihov telefonski razgovor za sada nije planiran.
Kirbi je, takođe, rekao da SAD i dalje žele da realizuju posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini i da smatraju da je važno da se sačuvaju kanali komunikacije s Pekingom, posebno u ovom trenutku, „kada je napetost veoma visoka“.
Američki zvaničnik je dodao da Vašington i Peking trenutno vode dijalog o organizaciji posete ministara finansija i trgovine SAD Kini.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
RUSIJA
Putin Siju: S velikom pažnjom sam proučio plan Kine o Ukrajini, razmotrićemo to pitanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala