- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Siju: S velikom pažnjom sam proučio plan Kine o Ukrajini, razmotrićemo to pitanje

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je kineskog lidera Si Đinpinga u Kremlju. Dva lidera razgovaraju na neformalnom sastanku o stanju strateškog partnerstva i perspektivama daljeg razvoja.
Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor protiče u ličnom formatu, a zatim će lideri nastaviti dijalog tokom večere.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen.
Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.
Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

„Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini. Naravno, imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje", istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.
„Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa“, rekao je Putin Siju.
On je dodao da se trgovinska razmena Rusije i Kine povećala više od dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

„Kina ima jaku ekonomiju i upravu. Ona je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Kina je tokom proteklih godina napravila skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome“, rekao je Putin.

Rusija i Kina partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji

Si Đinping se Putinu obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.

„Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje“, istakao je Si.

On je dodao da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao upravo Rusiju, te da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.
„Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer u to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje. Mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji“, naglasio je Si.
On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge strane, postići razvoj i procvat dveju zemalja.
Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta. To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.
Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
RUSIJA
Si u Moskvi: Rusija i Kina su stvorile novi model međudržavnih odnosa
Obeležavanje Dana državnosti Kine - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kina predstavila plan za rešavanje ukrajinske krize u 12 tačaka: Hitan prekid vatre i pregovori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala