Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Neshvatljivo i neprihvatljivo“: Protestna pisma Evropskom parlamentu zbog Stepinca

© Foto : Javno vlasništvoAlojzije Stepinac, hrvatksi kardinal, sa predstavnicima nacista u Drugom svetskom ratu.
Alojzije Stepinac, hrvatksi kardinal, sa predstavnicima nacista u Drugom svetskom ratu. - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Protestna pisma Evropskom parlamentu zbog održavanja konferencije posvećene Alojziju Stepincu uputili su osnivač Instituta „Diana Budisavljević“ Gojko Rončević, dete logoraš logora Jastebarsko, kao i instituti, nevladine organizacije i istoričari iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH.
Protestna pisma zbog konferencije „Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, istrajnosti i nade“ koja danas treba da se održi u zgradi EU upućena su i predsednici EP Roberti Mecoli, šefu delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, Evropskoj narodnoj partiji kao i šefovima poslaničkih gupa u EP.

Neshvatljivo i neprihvatljivo

Rončević, u ime Instituta „Diana Budisavljević“za istraživanje dečjih logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naglasio je da oseća dužnost i obavezu da im se obrati, kao preživelo dete logora Jastrebarsko, ali i u ime 74.000 dece brutalno ubijene u NDH.
„Potpuno sam slomljen spremnošću EP i evropskih poslanika da podrže inicijativu hrvatske parlamentarke Željane Zovko, da održe konferencija o Stepincu“, naveo je on i podsetio da je bio svedok raznih mučenja i zverstava ustaša koji su blagosiljani od strane Stepinca išli u zverske pohode vršeći razne zločine protiv čovečnosti.
„Žive ljude su spaljivali, prikivali na panjeve, njihova koža je drana, otvorene rane posipane solju, oči su im kopane, uši, nosevi, jezici odsecani, u glavu zakucavani ekseri, razbijane glave maljevima, majkama su vađeni fetusi iz utrobe, bebe nabijane na bajonete ...“, naveo je on i naglasio da su to zlodela koja naša civilizacija danas ne može da zamisli i pojmi, a koje su i danas izvor njegovih noćnih košmara.
Naglasio je da su mu duboko povređena osećanja zbog žrtve i njegove porodice i njegovog naroda, i dodao da je neshvatljivo i neprihvatljivo da se u EP, centru demokratije EU, organizuje konferencija posvećena rehabilitaciji nadbiskupa genocida Alojzija Stepinca.
„Danas stojim pred Vama kao svedok i žrtva u 89. godini i preklinjem Vas u ime evropskih vrednosti za koje se zalažete i koje promovišete, da dignete glas i osudite ovu sramotnu konferenciju koja vređa dostojanstvo svakog Evropljanina, a pre svega vređa žrtve, posebno nas, još uvek živu decu logoraše“, naveo je on.
Naglasio je i da oni koji su bili sinovi i kćeri dželata koji su vršili ustaške zločine nisu krivi ni za šta, ali da moraju da imaju odgovornost da osude i odbace ustašku ideologiju - jednu od najsmrtonosnijih 20. veka.
Rončević je apelovao na evroposlanike da hrvatskim kolegama budu putokaz i pomognu im da se vrate izvornim načelima hrišćanstva i da ne pokušavaju rehabilitaciju osvedočenih ratnih zločinaca poput Stepinca. U pismu je naveo i 12 tačaka koje objašnjavaju zašto Stepinac nije žrtva komunističkog, niti ustaškog režima, i izrazio nadu da će EP sprečiti reviziju istorijskih činjenica i da će čuvati dostojanstvo žrtava, posebno dostojanstveno sećanje na stradanje oko 74.000 beba i dece, od čega samo 20.000 u Jasenovcu, a čiji je duhovni stub bio i ostao Alojzije Stepinac koji nikada nije digao glas da zaštiti pre svega decu.
Rončević je podsetio i na knjige „Nadbiskup genocida Stepinac“, Marka Aurelia Rivelija, „Alojzije Stepinac, ustaški vikar: Pokrsti se ili umri“ - 101 razlog zašto ne može biti svetac“ Gideona Grajfa, „Hrvatska pod Antem Pavelićem: Amerika, Ustaše i hrvatski genocid u Drugom svetskom ratu“, i na kako je naglasio revizionističko delo Ester Gitman „Alojzije Stepinac stub ljudskih prava“, nastalo nakon istoimene izložbe u EP 2016.

Protestna pisma i iz Kanade, Italije i SAD

Rončević je Evropskom parlamentu uputio i protestna pisma koja su mu stigla u znak podrške iz Kanade iz Humantirane Fondacije „Diana Budisavljević“ na čijem je čelu David Harfild, kao i italijanskog istoričara Mirka Galasa i njujorškog instituta za istraživanje Jasenovačkih žrtava JRI.
JRI u pismu EP izražava ogorčenje zbog vesti da je EP dozvolio da bude iskorišćen „kao sponzor događaja koji veliča nacističkog saradnika Alojzija Stepinca“.
Istakli su da se o nekim stvarima može raspravljati ali da se ne može osporiti činjenica da je „Stepinac bio nacistički saradnik genocidnog ustaškog režima u Hrvatskoj koji je uspostavio Adolf Hitler“.
„Dok je Stepinac sarađivao sa ovim režimom, taj režim je ubio 40.000 Jevreja, stotine hiljada Srba, desetine hiljada Roma i antifašističkih protivnika“, navodi se u pismu JRI koji poziva EP da odbaci i otkaže konferenciju.
Podsećaju i na tekst objavljen u „Njujork tajmsu“ koji, kako navode, u uvodniku „Katargejt je spektakularni skandal i upozorenje Evropi“ jasno navedeno da je „istorija EP pokazala da je serijski podložan korupciji“, i pitali „da li je ova konferencija još jedan slučaj skandala 'keš za uticaj'?“
Njujorški JRI koji se bavi istraživanjem žrtva Jasenovca i očuvanju sećanja na Holokaust u Jugoslaviji pozvao je EP da ne dozvoli da konferencijom o Stepincu trajno ukaljaju njihovu dobru reputaciju, preneo je Tanjug.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je naveo da je Srbija protestovala kod EP zbog konferencije i naglasio da je neshvatljivo da se u EP, centru demokratije EU, organizuje konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju istorijske rehabilitacije Alojzija Stepinca.
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
DRUŠTVO
Ustaška ideologija u srcu Evropske unije – jesu li to vrednosti kojima bi Srbi trebalo da streme
Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
REGION
Zurof: Svaki pokušaj odavanja počasti Stepincu je sramota
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala