- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ustaška ideologija u srcu Evropske unije – jesu li to vrednosti kojima bi Srbi trebalo da streme

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPlenarna sednica Evropskog parlamenta
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Hrvatski predstavnici u Evropskom parlamentu organizuju konferenciju o hrvatskom kardinalu - „Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade“. Ovakve manifestacije nisu neuobičajene za EP u kojem se svojevremeno održala i izložba posvećena životu i delu ovog najpoznatijeg ustaškog ideologa.
Najava konferencije usledila je neposredno nakon odluke Vatikana da se pitanje kanonizacije Stepinca stavi na čekanje. Papa nije kategorički odbio hrvatske zahteve za kanonizacijom, ali ljudi bliski njemu kao i oni koji su bili uključeni u rad komisije za istraživanje Stepinčevog lika i dela tvrde da se ono gotovo sigurno neće više pokretati dokle god papa Franja „sedi“ na Svetoj stolici.

Ustaša Stepinac – rado viđen gost u EU

Istoričar Nemanja Dević smatra da Hrvatska, nakon neuspešnog pokušaja rehabilitacije političkog vođe Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića, sada pokušava da rehabilituje njenog duhovnog vođu – zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.
Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SRBIJA
Dačić: Put pomirenja ne ide preko Stepinca, neshvatljivo je šta organizuje Evropski parlament
Dević naglašava da se ne radi o sudskoj ili istorijskoj rehabilitaciji, već pokušaju proglašenja svecem čoveka koji je još pre početka Drugog svetskog rata izjavio da bi se Srbija „uz dobre pastire mogla pokatoličiti u par decenija“, a koji je na srpsku kulturu gledao kao na nešto apriori loše jer je -„suprotstavljeno Zapadu“.
Savremena Hrvatska je Stepinca već rehabilitovala „na terenu“, a sada to čini lobirajući pred međunarodnom zajednicom. U tome, sudeći između ostalog i po inicijativi za ovu konferenciju u Evropskom parlamentu, očigledno ima uspeha, kaže Dević za Sputnjik.

Bandera u Ukrajini, Stepinac u Hrvatskoj

On napominje da je srpska istoriografija odavno „raščistila“ sa pitanjem koje su i kakve Stepinčeve „zasluge“. Dokazi su mnogobrojni i nesporni, a svi ukazuju na to da je kardinal Stepinac bio vodeća figura ustaškog režima i jedan od glavnih ideologa stravičnih zločina koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata.
© Sputnik / Alexandr Maksimenko / Uđi u bazu fotografijaVojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas
Vojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Vojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas
Izgleda da slepi antikomunizam i rusofobija pojedinih evropskih zvaničnika neretko vode i ka rehabilitaciji ličnosti iz fašističkog miljea. Takva tendencija se jasno uočava sa sledbenicima Stepana Bandere u Ukrajini, a izgleda da u Briselu imaju poprilično sluha i za pristalice ustaša u Hrvatskoj, kaže Dević.
On podseća na reči Zahara Prilepina iz 2014. koji je još tada upozoravao da je fašizam u Evropi živ. „Te reči smo“, kaže Dević, „ignorisali kao prejake, a sada fašizam gledamo u raznim pojavnim oblicima i s vremenom će biti sve ogoljeniji“.

Blagoslovio NDH i Pavelića

Pokatoličavanje Srba u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata biloje osmišljeno i sprovođeno u sklopu ustaške strategije rešavanja srpskog pitanja u Hrvatskoj. Po ovoj strategiji, trećinu Srba je trebalo pokatoličiti i pohrvatiti, trećinu proterati, a trećinu ubiti. Ta genocidna politika etničkog čišćenja sprovodila se dosledno od prvog do poslednjeg dana trajanja nacističke satelitske države NDH, a u njoj su otvoreno i svesrdno učestvovali hrvatski sveštenici pod patronatom Vatikana.
Alojzije Stepinac je odmah blagoslovio stvaranje „katoličke države“,a dva dana po proglašenju NDH, 12. aprila 1941. godine sastao se sa Slavkom Kvaternikom, ozloglašenim ustašom koji je sa svojim kaznenim ekspedicijama organizovao i izvodio masovne pokolje i stravična mučenja Srba, Roma i Jevreja. Sa glavnim političkim vođom NDH, Antom Pavelićem, prvi put se sastao par dana nakon toga kada je izrazio svoju punu podršku novoformiranoj ustaškoj državi, a Paveliću dao blagoslov.
CC0 / Javno vlasništvo / Alojzije Stepinac i Ante Pavelić
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić
Kroz čitav rat Stepinac je aktivno sarađivao i pomagao ustaški režim, dajući mu time legitimitet katoličke crkve. Početkom 1942. Vatikan ga je službeno postavio za vojnog vikara NDH, a samo godinu dana kasnije Stepinac se hvali Papi Piju XII kako je uspeo da pokatoliči preko 240.000 Srba iz Hrvatske. U drugom pismu izražava mišljenje kako bi kroz 20 godina svi Srbi nestali iz Hrvatske ukoliko bi se politika Ante Pavelića dosledno sprovodila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala