- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Martovski festival: „Avanture karikature” Vere Vlajić

© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladine BeogradMartovski festival: Film „Avanture karikature” Vere Vlajić
Martovski festival: Film „Avanture karikature” Vere Vlajić  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Animirani film „Avanture karikature“ istaknute filmske autorke i animatorke Vere Vlajić, imaće svetsku premijeru na 70. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), koji će biti održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda.
Ako prihvatimo tumačenje da je „karikatura“ smešan opis ili crtež nekog lica ili događaja, a „avantura“ smeo i rizičan poduhvat, pustolovina, onda naziv filma pruža mnogo prostora za tumačenje zašto „Avanture karikature“.

Sedamdeset godina karikature

Interpretacijom istorijskih događaja od sredine 19. pa do početka 21. veka, jezikom animiranog filma, njegovom likovnom povezanošću sa karikaturom, ovaj film pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu.
© Foto : Sputnjiku ustupio DOBFilm Vere Vlajić pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu
Film Vere Vlajić pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Film Vere Vlajić pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu
On uključuje i autore koji su preko 70 godina delili zajednički državni, ekonomski i kulturni prostor naroda u državi koja se zvala Jugoslavija.
Široka primena i popularnost karikature ima uporište u njenoj suštini, da kroz jedan crtež ili nekoliko crteža, neposredno tumači, određene ideje i situacije.
Njena društvena angažovanost u interpretiranju aktuelnih događaja, ili prenošenje određenih filozofskih misli, na satiričan, parodičan, metaforičan, podrugljiv način, imala je uvek jedan cilj da nasmeje onog kome je upućena, a to je čitalac novina, bilo da su one dnevne ili periodične, ili časopisi specijalizovani za negovanje smeha i humora.
Crteži u filmu su bazirani na originalima karikatura Vere Vlajić i Miroslava LJ. Jelića. Montažerka je Jelena Đokić, onlajn montažer Nenad Popović, a kompozitor i dizajner zvuka Aleksandar Srebrić.
Naratori u filmu „Avanture karikature“ su dramski umetnici Gorica Popović i Milan Caci Mihailović, dok je saradnik na naratorskom tekstu bio Radivoje Lale Bojičić.
© Foto : Sputnjiku ustupio DOBPremijera filma "Avanture karikature" Vere Vlajić na Martovskom festivalu
Premijera filma Avanture karikature Vere Vlajić na Martovskom festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Premijera filma "Avanture karikature" Vere Vlajić na Martovskom festivalu

Pola veka srpske animacije

Vera Vlajić, scenarista, crtač, animator i filmski reditelj, profesionalno se bavi filmom od 1975.
Od 1989. do 2003. bila je zaposlena u nekoliko redakcija na RTS -TV Beograd, kao urednik i reditelj.
Realizovala je seriju „Pola veka srpske animacije“, osnovala je i od 1993. vodi Radionicu animiranog filma za decu i mlade „RAF-A2“.
Bila je umetnička direktorka Martovskog festivala od 2003. do 2007. i predsednice Udruženja filmskih umetnika Srbije od 2008. do 2012.
„Avanture karikature“ biće premijerno prikazan 30. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Bogat program Martovskog festivala

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.
U međunarodnom takmičarskom programu biće zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma.
Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.
Kao i do sada, planirani su brojni stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.
Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
KULTURA
Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala