- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Stiglo pojeftinjenje crnog zlata i plavog energenta: Šta nas čeka | Energija Sputnjika

© AP Photo / Sue OgrockiNaftna pumpa na nalazištu u Oklahomi
Naftna pumpa na nalazištu u Oklahomi - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Cene energenata, prirodnog gasa i nafte nastavile su s prošlonedeljnim “padom” i ove nedelje.
Globalni strah od krha bankarskog sektora, posledica potencijalnog novog podizanja kamatnih stopa u SAD i recesije, za koju mnogi analitičari kažu da je već počela da uzima danak, na svetskim tržištima doveo je do toga da je barel pojeftinio na manje od 72 dolara.
Prema nekim analitičarima do pojeftinjenja nafte došlo je i zbog toga što se glavni proizvođači - Saudijska Arabija i Rusija dogovaraju kako da poboljšaju stabilnost tržišta.
U svakom slučaju, na londonskom je tržištu cena barela za isporuke u maju juče bila niža za 87 centi nego prilikom zatvaranja trgovine na kraju prošle nedelje, kada je bila 72,10 dolara. A na američkom tržištu nafta za isporuku u aprilu je bila jeftinija od cene u petak za 85 centi – barel je koštao 65,89 dolara. Za majske isporuke barel je koštao 66,11 dolara.
U Srbiji, gde država kontroliše cene goriva i benzin i dizel su skuplji nego pre godinu dana, iako je barela nafte tada koštao 127,9 dolara (oko 55 dolara više nego sada). Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) od 13. marta 2022. godine potvrđuju da je cena benzina na domaćim pumpama bila 172, 6 dinara, evro dizela 181,5. Od prošlog petka, prema cenama koje je odredila država, litar evro dizela košta 190 a benzina 174 dinara.
Na maloprodajne cene, naravno, pored same cene nafte utiče niz faktora, među kojima je i veleprodajna cena na lokalnom I regionalnom tržištu. Ne treba posebno isticati da će I samu cenu nafte i derivate kreirati i trgovina ovim ključnim resursima na globalnom i evropskom tržištu iz Rusije, jer EU, članica G7 i SAD ne odustaju od sankcij na ruske energente.
A sa dolaskom proleća, posle prilično blage zime, pojeftinio je i prirodni gas. U Evropi se cena “spustila” na najniži nivo od jula 2021. godine, tako da je na holandskoj berzi TTF kliznuvši nakratko čak i na iznos niži od 40 evra za megavat-sat (MWh).
I, dok se evropski političari spremaju da zajednički pokrenu nabavku plavog energenta, koji neće biti iz Rusije, da grade LNG terminale i obezbede nove izvore I pravce snabdevanja evidentno je da je, bar što se cene gasa tiče, reč o kratkom zatišju, koje kako I kod nafte izaziva novonastala kriza u finansijskom sektoru, recesija i neizvesna potražnja iz Kine. Podsetimo, krajem avgusta MWh gasa je koštao više od 300 evra, jer se Evropa plašila kako će prezimeti bez ruskog gasa. Sada, sa skladištima koja su popunjenija nego prošlog proleća situacija je relakciranija ali, evidentno je da je skupi gas ostavio ekonomske posledice na privredu EU a da su mnoga ugovaranja sa novim isporučiocima, poput Katara, definisana tek za neku od narednih zima.
Sa najavljenim poskupljenjem gasa od maja i Srbija se priprema za narednu zimu. Uz sve potencijalne alternative ruskom gasu sigurno je da narednu grejnu sezonu ne možemo bezbedno sprovesti bez ruskog gasa (otud bojazan da ne bude nekih ataka na gasovod Turski tok).
O tome šta nas, Evropu pa i svet čeka po pitanju snabdevanja sa ova dva energenta u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Stevicom Deđanskim, predsednikom Centra za razvoj međunarodne saradnje.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Stiglo pojeftinjenje crnog zlata i plavog energenta: Šta nas čeka | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala