- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski socijalisti se oštro usprotivili premeštanju spomenika sojvetskim vojnicima iz centra Sofije

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSpomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji
Spomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Bugarska socijalistička partija podnela je žalbu oblasnoj administraciji Sofije u vezi sa predlogom da se demontira spomenik sovjetskim vojnicima. Prema rečima predsednika kancelarije te stranke u Sofiji Ivana Takova, današnji apel vlastima bio je „kampanja za ponovno uspostavljanje pravednosti, istorije i sećanja“.
Takov je istakao da oblasna administracija sada ima dve varijante za rešavanje situacije: ili da se održi ponovno glasanje ili da se jednostavno sam predlog proglasi „ništavnim“.
Prema njegovim rečima, ako rezultati glasanja ponovo budu pozitivni, partijska kancelarija u Sofiji će se obratiti sudu.
Početkom marta, Prestonički opštinski odbor podržao je predlog „Demokratske Bugarske“ i GERB o premeštanju spomenika. Njegovi autori predložili su da se spomenik iz centra grada premesti u Muzej umetnosti socijalizma ili na drugo mesto.
Bugarski socijalisti su se kategorički usprotivili demontaži spomenika i odmah nakon glasanja 9. marta organizovali protest. Protivnici predloga su napravili živi štit oko spomenika. Mnogi internet korisnici su takođe negativno komentarisali planove o premeštanju spomenika.
„Uopšte se ne radi o spomeniku! Ne treba se zanositi! Poenta je da se pokaže ko je poslušniji! Čiji je sluga bolji!“, komentar je jednog korisnika.
Drugi korisnik je ocenio da je to još jedna loša odluka i da se uništavanjem spomenika neće promeniti istorija.
Šef tehničke Vlade Gilib Donev pozvao je i pristalice i protivnike odluke da se pozabave pitanjem premeštanja spomenika nakon parlamentarnih izbora koji će biti održani 2. aprila.
Spomenik je postavljen 1954. godine, deset godina nakon državnog prevrata, usled koga je zemlja koja je učestvovala u Drugom svetskom ratu na strani Nemačke, promenila geopolitički kurs i prešla na stranu Antihitlerovske koalicije.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
REGION
Bugarski socijalisti poslaničkim kolegama: Zaboravljate Staljingradsku bitku i oslobodioce Aušvica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala