- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski socijalisti poslaničkim kolegama: Zaboravljate Staljingradsku bitku i oslobodioce Aušvica

© AP Photo / Alex BrandonBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Narodna skupština Bugarske u sredu je na predlog bloka GERB SDS i koalicije Demokratska Bugarska, period masovne gladi i stradanja ukrajinskog naroda na teritoriji Sovjetske Ukrajine 1932-1933. godine proglasila za genocid. Protiv su glasali samo poslanici „Preporoda“ i jedan poslanik „Bugarskog uspona“. Socijalisti nisu učestvovali u glasanju.
Prema rečima poslanice GERB-a, bivše ministarke inostranih poslova Katarine Zaharijeve, naslednici onih koji su izvršili ovaj zločin nijednom se nisu izvinili.
„Odluka o proglašenju 'Golodomora' u Ukrajini genocidom je važna za same građane Bugarske“, smatra ona.
Lider „Preporoda“ Kostadin Kostadinov izjavio je da je ubistvo miliona ljudi u SSSR glađu ─ činjenica, ali da je to posledica klasnih sukoba, a ne genocida.
Njegov kolega Ivelin Pirvanov upozorio je poslanike da nakon deklaracije o genocidu Ukrajinaca, Bugarsku čekaju iste takve optužbe od vlasti Severne Makedonije.
Reč je o deportaciji Jevreja u koncentracione logore 1943. godine koji su se odigravali na teritoriji današnje Severne Makedonije, dok je na vlasti bila bugarska administracija. Prema rečima Pirvanova, pokušaj izgradnje odnosa među zemljama na temelju prošlih događaja vodi samo podelama.

Šta su prioritetni zadaci Parlamenta?

Borislav Gucanov iz Bugarske socijalističke partije postavio je pitanje da li razmatranje o kupovini druge partije F-16, slanje oružja Ukrajini i pitanje „Golodomora“ spadaju u prioritetne zadatke koje Parlament treba da razmatra.
On je podsetio da su poslanici 1. februara odali počast ljudima koji su ugnjetavani tokom takozvanog Narodnog suda organizovanog za suđenje Bugarima, koji su doveli do umešanosti Bugarske u Drugi svetski rat na strani Nemačke, Italije i Japana (u Bugarskoj je 2011. godine 1. februar proglašen Danom sećanja na žrtve komunizma).
Poslanik je izrazio ogorčenost što kolege, odajući počast žrtvama tih događaja, zaboravljaju na godišnjicu poraza nacističke Nemačke u Staljingradskoj bici, koju je nazvao najvećom bitkom u svetskoj istoriji.

„Zašto zaboravljate da se veoma blizu mesta gde se odigrala bitka i gde je zemlja još natopljena krvlju, danas ponovo šalju tenkovi i vodi se druga borba. I Bugarska je učestvovala u predaji tog oružja (Bugarska, zvanično, nije objavljivala spiskove poslatog oružja, ali je u novembru Ministarstvo ekonomije istaklo da je reč o vatrenom oružju i municiji). Zašto ste tako brzo zaboravili na to?“, bio je ogorčen poslanik.

Gucanov je, takođe, podsetio da kolege nisu želele da pomenu SSSR na Dan sećanja na žrtve Holokausta, naglašavajući da je upravo Crvena armija ušla u Aušvic i oslobodila zarobljenike.
Pored Ukrajine, masovna glad zabeležena je na Severnom Kavkazu, Povolžju, Kazahstanu, južnim područjima Centralno-Crnozemske oblasti i Urala, kao i u oblastima Zapadnog Sibira.
Ranije je Bugarska socijalistička partija odala počast sećanju na žrtve Holokausta, položivši cveće na spomenik Sovjetskoj armiji u Sofiji. Mnoge Bugare je, međutim, razljutilo to što se i u Sofiji i Evropi prećutkuje presudna uloga Crvene armije u oslobađanju logora smrti Aušvic.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
SVET
Bugarski političar: Amerikanci će napraviti od Ukrajinaca najozloglašenije antiruske janjičare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala