- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legenda digla glas protiv moderne NBA lige: „Odbrana je nestala“

© AP Photo / Jae C. HongPau Gasol
Pau Gasol - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Legendarni španski košarkaš Pau Gasol smatra da je u NBA ligi nestala esencija ove igre – odbrana, kao i da su prioritet postale utakmice sa mnogo poena i šuteva.
Gasol je van NBA lige već četiri godine. Pre dve je završio profesionalnu karijeru, ali je veza sa ovom igrom i dalje čvrsta.
Nedavno je Gasolov dres sa brojem 16 povučen u Los Anđeles Lejkersima, ali samo nešto više od nedelju dana od ceremonije Španac je kritikovao ovakvu NBA ligu.
„Hoću da mislim i verujem da postoje ciklusi. Ljudi vole novitete, promene. Visoke rezultate, dinamičnu igru, šut za tri koji se danas promoviše. To se danas nagrađuje. Čak i NBA komentatori, koji su igrali u ovoj ligi, kažu da je odbrana nestala. Niko više ne mari za nju“, rekao je Gasol.
Španac potencira da je danas jedino važno ko će da ubaci više poena.
„Ne volim baš to što se izgubila esencija ovog sporta, a to je timska igra, pomeranje lopte, balans, taktika, odbrana. Ranije, ako šutirate posle osam sekundi poseda ili pucate trojku u kontri bez ofanzivnog skoka, odmah biste završili na klupi za rezerve. Da malo razmislite o svemu“, istakao je Španac.
Gasol nije tokom karijere bio poznat kao izraziti defanzvac. Ali igrao je u eri koja se smatra jednom od najneefikasnijih u istoriji NBA lige.
„Ne znam da li je Mark (Gasol, njegov brat) istog mišenja kao ja, ali kada smo odrastali igrali smo košarku tako da nađemo najbolji mogući šut nakon što lopta prođe kroz svih pet ruku, a tom prilikom se svi kreću i svi su uključeni u akciju. Bilo je potrebno dosta energije za dobar defanzivni balans. Tako smo odrastali, a ovo danas je nered“, zaključio je Pau Gasol.
Nikola Jokić, Nikola Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SPORT
Crnogorac podržao Jokića – „Zaslužuje treću u nizu“
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SPORT
„Embid je MVP“ – Amerikanac Jokića naveo tek kao trećeg
Džoel Embid - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SPORT
„Kamerunsko čudovište“ nastavlja da dominira – raste pritisak na Jokića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala