- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Dani komedije“ u Jagodini: Komedija je istina o svetu

© Foto : Kulturni centar Jagodina/PromoPočinju "Dani komedije" u Jagodini
Počinju Dani komedije u Jagodini - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
„Dani komedije“, posle trogodišnje pauze, počinju večeras u Jagodini, a festival će otvoriti dramska umetnica Mira Banjac.
„Zlatni ćuran“ za životno delo, koji je Milan Lane Gutović (1946-2021) dobio pre tri godine, biće uručen nekom od članova porodice.
„Bila je to duga pauza za jedan jasno žanrovski profilisan festival, uspostavljen na kulturnoj mapi, koji se sad ponovo vraća na kulturnu scenu Srbije. Pre tri godine uoči početka festivala objavljena je pandemija i festival je morao da pretrpi izvesne promene. Mi smo osmislili izvesne inovacije i sledeće godine ćemo obeležiti 50 godina festivala što je važna obaveza prema onima koji su pola veka gradili taj festival i prema onima koji tek dolaze“, kaže za Sputnjik umetnički direktor festivala Nebojša Bradić.

Od ove godine regionalni festival

Od ove godine „Dani komedije“ su regionalni festival, tako da će publika imati priliku da gleda predstave iz susednih država, a važno je, naglašava Bradić, da se festival više neće ograničavati na predstave iz protekle sezone.
„Moći će da se igraju predstave koje su izvođene i prethodnih godina. Tako imamo više mogućnosti da predstavimo različite poglede na kulturnu i pozorišnu scenu i uvrstimo veći broj izvođenja sa ciljem da publika uživa“, pojašnjava Bradić.
Prva predstava u takmičarskoj konkurenciji je „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Agate Kristi, u režiji Darijana Mihajlovića (Pozorište „Boško Buha“).
Do 27. marta na programu će biti „Čista kuća“ Ateljea 212 (Sara Rul/Andrea Pjević), „Tartif“ (Molijer/Igor Vuk Torbica) Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, „Ibi The Great“ (Alfred Žari/Andraš Urban) Narodnog pozorišta Sombor i „Sitnice koje život znače“ (Lorenco Marone/Andrej Nosov) rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat.
Za nagrade festivala takmičiće se i predstave „Neki to vole vruće“ po motivima istoimenog filma u režiji Aleksandra Marinkovića i produkciji Narodnog pozorišta Niš i „Bladi mun“ Ane Đorđević i Crnogorskog narodnog pozorišta.
U čast nagrađenih biće izvedena „Terapija“ Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević i produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

Pažljiva rediteljska čitanja

Bradić ističe da su kriterijumi za izbor predstava podrazumevali kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza:
„Ovaj odabir karakterišu pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost”.
Selekcija koju je Bradić načinio pre tri godine za festival zbog pandemije nije ugledala svetlost dana.
„Iz te selekcije ostala je samo predstava 'Tartif'. Bilo nam je važno da ona bude na festivalu zbog reditelja Torbice (1987-2020) i zbog Molijera čiju godišnjicu smo prošle godine označili“, objašnjava reditelj i umetnički direktor jagodinske manifestacije.

Komedija privlačna i zabavna

Kao uvod u program festivala naša velika dramska umetnica Mira Banjac sinoć se družila sa publikom, a večeras će u Galeriji Kulturnog centra u Jagodini biti otvorena izložba „Sva lica Mire Banjac” koju priređuje Muzej pozorišne umetnosti Vojvodine.
U okviru pratećeg programa planirano je predstavljanje časopisa „Ludus“, autorska monodrama Sandre Silađev „Dejt“, monodrama „Žena iz Porto Pima“ u izvođenju Jugoslava Krajnova, promocija izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada i časopisa za pozorišnu umetnost „Scena”, muzički program „Maestro akustik“ i okrugli sto „Za kakvu smo danas komediju spremni?”.
„Vrlo je važno da se govori o komediji. Komedija je veoma privlačna, ali istovremeno i veoma zahtevna. Tokom prethodnih nekoliko godina imao sam priliku da vidim više od 100 različitih komedija – od onih koje karakteriše profesionalna izvrsnost do onih komercijalno dostupnih“, kaže Bradić.
Napominje da se komedija i tragedija prepliću i mogu se sjediniti u jednom delu.
„Komedija je istina o svetu. To nije samo žanr kojim se mi lepo zabavimo i odemo kući prazne glave. Dobre komedije će nam ponuditi istine kojima ćemo se dugo baviti. Takve komedije su nam potrebne“, smatra naš sagovornik.
Stručni žiri 49. „Dana komedije“ radiće sledećem sastavu: dramaturg i pozorišni kritičar Željko Jovanović, novinar lista „Politika“ i pozorišni kritičar Borka Golubović- Trebješanin i dramski umetnik Dragan Petrović Pele.
Sledeće godine jagodinski festival će proslaviti pola veka.
„Dani komedije su prvi žanrovski festival u bivšoj Jugoslaviji i kao takav bio je veoma privlačan za trupe iz svih krajeva te zemlje. Verujem da to može da bude i u budućnosti. Ovaj festival je bio i matrica za formiranje sličnih manifestacija od Slovenije do Makedonije, a kao najstariji zaslužuje da svoj veliki značaj potvrdi“, naglašava Nebojša Bradić.
Premijerom predstave Izbiračica otvara se rekonstruisano Omladinsko pozorište Dadov - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
KULTURA
Kako je trupa sa Vračara postala rasadnik talenata: Jubilej Dadova uz „Izbiračicu“ kao pre 65 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala