- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Predlog ili kamen“: Sutra glasanje o nepoverenju francuskoj vladi /foto/

© AP Photo / Lewis JolyDemonstracije u Parizu
Demonstracije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Poslanici francuskog parlamenta glasaće sutra o nepoverenju vladi zbog penzione reforme, koja je izazvala seriju protesta. Uoči glasanja, u Nici je zabeležen incident, u kom je demolirana kancelarija predsednika Republikanske stranke.
Usred masovnih protesta zbog plana Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, francuski predsednik je prošle sedmice naredio premijerki Elizabet Born da se pozove na posebno ustavno ovlašćenje da zaobiđe glasanje o tom predlogu u donjem domu parlamenta.
Kao odgovor, poslanici i levice i desnice podneli su predloge za izglasavanje nepoverenja vladi, o čemu će se glasati u ponedeljak.
Lider Republikanske stranke Erik Sioti, koja ima 74 od 577 poslaničkih mesta, najavio je da oni neće glasati za nepoverenje vladi, što znači da neće biti dovoljno glasova da se zaustavi donošenje zakona o reformi penzionog sistema.
Sioti je na Tviteru objavio kako su demonstranti, koji protestuju protiv penzione reforme, demolirali njegovu kancelariju u Nici.
On je objavio snimak svoje kancelarije sa razbijenim prozorima, nakon što su prošle noći vandali gađali kancelariju kamenom za popločavanje, preneo je AP.
Vandali su takođe na zidu kancelarije napisali: „predlog ili kamen“ - u vezi sa predlogom za izglasavanje nepoverenja vladi zbog penzione reforme.
Sioti je rekao da „nikada neće popustiti pred terorom“.
Sukob demonstranata i policije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
MULTIMEDIJA
Ponovo haos u Francuskoj: Suzavac u Parizu, Bordou, Nantu, blokirana rafinerija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala