- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Ponovo haos u Francuskoj: Suzavac u Parizu, Bordou, Nantu, blokirana rafinerija /video/

© Sputnik / STRSukob demonstranata i policije u Parizu
Sukob demonstranata i policije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Protesti u Francuskoj protiv penzione reforme nastavljeni su, a policija je zabranila okupljanje na pojedinim mestima, kao što je Trg Konkord u Parizu. Demonstracije se održavaju u više gradova, a najviše incidenata bilo je u Bordou i Nantu, gde je policija bacila suzavac kako bi rasterala okupljene.
Demonstranti u Francuskoj protive se penzionoj reformi kojom se prag za penzionisanje podiže na 64 godine. Do sada je održano više protesta, među kojima je bilo i sukoba policije i demonstranata.
Francuska policija zabranila je okupljanje na pariskom Trgu Konkord, gde je sinoć došlo do sukoba demonstranata i policajaca. Pariski metro saopštio je da zatvara stanice u neposrednoj blizini ovog trga, na nekim od najfrekventnijih linija. Zato je počelo okupljanje na Trgu Italija u 13. arondismanu, na poziv sindikata.
© AP Photo / Lewis JolyFrancuska policija na Trgu Konkord
Francuska policija na Trgu Konkord - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Francuska policija na Trgu Konkord
Policija na Trgu Konkord zaustavlja i legitimiše građane, javlja dopisnik Sputnjika, kako protest ne bi počeo i na tom mestu. Na Trgu su prisutne jake policijske snage, a neki od građana uzvikuju da je "demokratija mrtva".
Tokom protestne šetnje koja je krenula sa Trga Italija u 13. arondismanu, ponovo je došlo do čarki policije i demonstranata. Policija je bacila suzavac, dok su demonstranti palili kontejnere.
Francuska policija privela je više učesnika protesta u Parizu, vidi se na snimcima koje je načinio dopisnik Sputnjika.
Uhapšena je 71 osoba u Parizu naveli su izvori iz policije.
Prethodno je u toku dana u Parizu održana protestna šetnja, ne samo protiv penzione reforme, već i protiv policijske represije.
Incidenti su zabeleženi u Bordou, gde su demonstranti palili kontejnere, a policija bacala suzavac kako bi rasterala okupljene. U tom gradu podignute su i barikade na ulazu u univerzitet, javljaju francuski mediji.
Okupljanje je održano i u Marseju, gde nije bilo incidenata. Takođe, u Nantu su demonstranti blokirali saobraćajnice, gađali policiju flašama, a snage reda su uzvratile suzavcem.
Protesta je bilo i u Kaenu, Brestu, Sent Etjenu, Roanu...
Sindikat novinara Francuske objavio je da je policija privela dvojicu novinara u petak tokom nereda u Parizu.
Pored okupljanja na ulicama, nastavljen je i štrajk i blokada kompanija u znak protesta protiv penzione reforme. Tako je blokirana najveća francuska rafinerija, kompanije „Total“ u Normandiji. Blokirane su isporuke iz rafinerije i očekuje se da to potraje do ponedeljka.
Na ulicama Pariza ponovo se nagomilalo smeće usled štrajka komunalnih radnika. Prethodno je, posle nakupljene velike količine smeća, jedna količina odneta pošto su gradske vlasti angažovale privatnu kompaniju. Međutim, to ni izdaleka nije dovoljno za višemilionski Pariz, pa se sada procenjuje da je na ulicama tog grada oko 10.000 tona smeća.
Policija je izdala naredbu komunalnim preduzećima da odnesu smeće, iako je štrajk u toku, ali se odnošenje i dalje sporo odvija.
Protest, Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SVET
Grad svetlosti u plamenu i smeću: Svedočenje iz Francuske – kako izgleda kad ustane narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala