- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Završene vojne vežbe mornarice Rusije, Irana i Kine u Arapskom moru /video/

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Zajedničke vojne vežbe Rusije, Kine i Irana u Arapskom moru su završene su završene, saopštila je pres služba Severne flote ruske mornarice.
„Danas su u akvatoriji Arapskog mora kod luke Čahbahar u Iranu završene su trilateralne pomorske vežbe u kojima su učestvovali ratni brodovi ruske mornarice, Kine i Irana“, navodi se u saopštenju.
Sa ruske strane na manevrima je učestvovala fregata „Admiral Gorškov“koji je inače opremljen hiperzvučnim raketama „cirkon“.
Kina je za učešće u vežbama odredila raketni razarač „Nanjing“, koji će uglavnom učestvovati u uvežbavanju manevara kao što su vazdušna pretraga i spasavanje na moru.
Iran je angažovao fregate „Sahand“ i „Džamaran“ i nekoliko drugih brodova.
U ranijem saopštenju kineskog Ministarstva odbrane naglašeno je da će ove vežbe doprineti produbljivanju praktične saradnje ratnih mornarica zemalja učesnica, pokazati njihovu spremnost i sposobnost da zajedno održavaju pomorsku bezbednost i aktivno grade „Zajednicu zajedničke sudbine čovečanstva“.
Ministarstvo je ocenilo da će vežbe, takođe, doneti pozitivnu energiju regionalnom miru i stabilnosti.
Rusija, Kina i Iran su u avgustu prošle godine održale seriju vežbi velikih razmera u Latinskoj Americi u kojoj je učestvovalo još deset zemalja.
Ruska fregata Admiral Gorškov  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SVET
Rusija, Kina i Iran nova, veoma moćna koalicija na Istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala