- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rusija, Kina i Iran nova, veoma moćna koalicija na Istoku

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaRuska fregata "Admiral Gorškov"
Ruska fregata Admiral Gorškov  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Mornarice Kine, Rusije i Irana izvode zajedničke vežbe pod nazivom „Pojas pomorske bezbednosti – 2023” u Arapskom moru u blizini iranske luke Čahbahar, a to po oceni vojnih eksparata govori o stvaranju nove koalicije i pokazuje spremnost tri zemlje da štite zajedničke interese.
Rusija se zajedno sa Kinom i Iranom bavi deamerikanizacijom Bliskog istoka, dodaju stručnjaci, komentarišući pomorske manevre koji će trajati do 19. marta. Istovremeno, održavanje ovakvih vežbi pokazuje da Moskva i Peking mogu biti ne samo pouzdani politički garanti, već i vojni. Ovim manevrima demonstrira se moć i sposobnost odbrane prostora Bliskog istoka, posebno trgovinsko-plovnih puteva.
"Vežbe sa učešćem Rusije, Kine i Irana nisu novina za naše tri zemlje, ovo je treća vežba ove vrste i već postoji ustaljena praksa. Zašto ove tri zemlje izvode zajedničke vežbe? Naravno, ovde se radi o stvaranju koalicije, pošto ove zemlje nisu od onih koji podvijaju rep. Iran, Kina i Rusija su prilično moćna koalicija“, kaže ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.
U vežbama učestvuje ruska Severna flota sa fregatom „Admiral Gorškov“, koja je opremljena hipersoničnim raketama „Kinžal“, a takođe i srednjim morskim tankerom „Kama“.
Kina je za učešće u vežbama odredila raketni razarač „Nanjing“, koji uglavnom učestvuje u uvežbavanju manevara kao što su vazdušna pretraga i spasavanje na moru, dok Iran učestvuje sa fregatama „Sahand“ i „Džamaran“, korvetom „Bajandor“ i drugim brodovima.
U saopštenju kineskog Ministarstva takođe se naglašava da će ove vežbe doprineti produbljivanju praktične saradnje ratnih mornarica zemalja učesnica, pokazati njihovu spremnost i sposobnost da zajedno održavaju pomorsku bezbednost i doneti pozitivnu energiju regionalnom miru i stabilnosti.
Ruski vojni komentator Ivan Konovalov ocenjuje da je ovde najvažnije da se razradi saradnja i kordinacija, jer je, kako je rekao, zaista veoma ozbiljan trenutak kada brodovi koji predstavljaju različite pomorske snage, različite pomorske doktrine, deluju zajedno i u ime istog cilja.
© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaU vežbama sa Iranom i Kinom, Rusija učestvuje sa fregatom „Admiral Gorškov“, koja je opremljena hipersoničnim raketama „Kinžal“
Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
U vežbama sa Iranom i Kinom, Rusija učestvuje sa fregatom „Admiral Gorškov“, koja je opremljena hipersoničnim raketama „Kinžal“

Rusija, Kina i Iran jačaju saradnju u svim sferama

Ovo je druga međunarodna pomorska vežba u poslednja dva meseca u kojoj učestvuje Rusija. Krajem februara održani su zajednički pomorski manevri Rusije, Kine i Južnoafričke republike u Indijskom okeanu, koji su izazvali oštre kritike Zapada. Većina napada bila je usmerena na Južnu Afriku, ali odgovor južnoafričke strane je bio veoma oštar i stavili su Zapadu jasno do znanja da su oni suverena država, koja ima svoje interese, vojne i političke
Za sada vežbe „Pojas pomorske bezbednosti – 2023” nisu izazvale tako negativnu reakciju EU i SAD, a Konovalov to objašnjava činjenicom da Zapad nema poluge kojima može da utiče na politiku Rusije, Kine i Irana.
„Ovde je situacija još jednostavnija, jer Iran, Kina i Rusija imaju svoje interese, koji se u mnogo čemu poklapaju. Postoje veoma čvrste veze vojno-tehnološke saradnje, a takođe i u pogledu saradnje vojne industrije. Dakle, dok su za nas ove vežbe rutinske, za Zapad predstavljaju razlog za zabrinutost“, kaže Konovalov.
Eksperti napominju ove zemlje sada aktivno razvijaju stratešku saradnju. Tako su poslednjih meseci Moskva i Teheran zaključili niz važnih sporazuma. Među njima je i sporazum između centralnih banaka o saradnji u oblasti olakšavanja finansijskog i bankarskog poslovanja, kao i o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, brodogradnje i avijacije.
Razvijaju se i kinesko-iranski odnosi. U februaru su dve zemlje potpisale 19 sporazuma i ugovora u vrednosti od 3,5 milijardi dolara. Pored toga, tri zemlje sarađuju u okviru međunarodnih organizacija. Stručnjaci napominju da sada ima više instrumenata za ovu saradnju, pošto je prošle godine Iran pristupio Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i podneo zahtev za ulazak u BRIKS.
Politikolozi ističu da Moskvu, Peking i Teheran povezuju mnogi zajednički interesi, uključujući i odbrambenu sferu, pa je održavanje vežbi „Pomorski bezbednosni pojas 2023“ od strane tri zemlje logičan korak. Baranec ocenjuje da ovde postoje naznake o stvaranju novog vojno-političkog bloka.
„Ove vežbe se ne mogu razmatrati bez uzimanja u obzir situacije koja se razvila u međunarodnim odnosima. I Rusija, i Kina i Iran zauzimaju principijelan stav u odnosu na SAD, NATO i njihove saveznike. SAD su sklopile koaliciju u kojih 30 zemalja NATO-a pomaže Ukrajini da se bori protiv Rusije, dok 20 drugih zemalja, uključujući Australiju, Japan i ostale države takođe podržavaju Ukrajinu i sada vidimo veoma interesantnu tendenciju - kao odgovor na stvaranje bloka od strane SAD, Rusija, Kina i Iran, verujem, stvaraju svoj blok. To su, možda, počeci novog vojno-političkog bloka. Još ne znamo ko će mu pristupiti, ali znam da će biti onih koji žele“, smatra Baranec.

Strateški interesi na Bliskom istoku

Ne isključuje se mogućnost da bi ovakvim vežbama i ovom formatu mogle da se pridruže i druge zemlje, poput zemalja Persijskog zaliva, zemalja ŠOS-a itd.
„Već se vode diskusije o stvaranju neke vrste vojne organizacije koja bi mogla da deluje u okviru ŠOS-a. To bi zaista bilo veoma produktivno, pošto ŠOS pokriva ogromnu teritoriju, a na tim teritorijama i nije sve u najboljem redu. Zato je širenje takve saradnje u okviru ŠOS-a moguće. Sve ove tri zemlje tj. Rusija, Iran i Kina već sarađuju u okviru ove organizacije... Bez sumnje, mislim da se o tome razmišlja i da će se o tome razgovarati, a pretpostavljam da se to ne odnosi samo na vodeće zemlje ŠOS-a, a to su Rusija i Kina i Indija, već i one zemlje koje teže da uđu u ovu organizaciju, jer ona sve više jača“, kaže Konovalov.
Stručnjaci ističu da ovakvi manevri omogućavaju Rusiji, Iranu i Kini da zaštite svoje strateške interese u najvažnijem regionu, na Bliskom istoku, gde prolaze transportni putevi koji se, između ostalog, koriste i za transport ugljovodonika.
Zaštita ruta za transport nafte posebno je važna za Kinu, jer Peking transportuje naftu sa ovog područja. Uz pomoć ovakvih vežbi on pokušava da pokaže SAD i celom Zapadu da ima moć da obezbedi transport ugljovodonika. Što se tiče Irana, on se protivi SAD pa Teheran ovakvim vežbama šalje signal da zajedno sa Kinom i Rusijom može da izdrži snažne pritiske Vašingtona.
Moskva, s druge strane, neodobrava američki pritisak na zemlje bliskoistočnog regiona. Za Rusiju je korisno da se ekonomska aktivnost u toj oblasti odvija normalno i smatraju nedopustivim to što SAD pokušavaju da diktiraju svoju volju suverenim državama.
Analitičari skreću pažnju na to što Kina učestvuje u vežbama sa Rusijom, uprkos pritiscima Zapada, koji pokušava da natera Peking da osudi rusku specijalnu operaciju u Ukrajini.
Kina je uvek vodila politiku u sopstvenim interesima. Sada je u interesu Pekinga da Zapad ne ojača. Osim toga, Kina je svesna da bi posle Rusije i sama Kina mogla da postane meta SAD i EU.
Odnosi SAD i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
SVET
„Global tajms“: Američka militaristička spoljna politika gura Vašington u rat protiv Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala