- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sahranjen glumac Tanasije Uzunović, komemoracija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆKomemoracija Tanasiju Uzunoviću u Narodnom pozorištu u Beogradu
Komemoracija Tanasiju Uzunoviću u Narodnom pozorištu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Glumac Tanasije Uzunović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Sahrani Tanasija Uzunovića prisustvovali su članovi njegove porodice, prijatelji, brojne kolege glumci. Govore su održale glumice Ivana Žigon i Zlata Numanagić.
Prethodno je komemoracija čuvenom glumcu održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, njegovoj matičnoj kući, na Velikoj sceni.
Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić rekao je da se „danas opraštamo od velikog glumca koji je obeležio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, pozorište i televizijsku produkciju“.
„Naš Tanasije, naš dragi Tasa je umetnik koji je samim svojim postojanjem i radom u pozorištu zauvek obeležio jedno vreme koje sa njim nikada nije bilo obično niti opšte, već veoma posebno i jedinstveno. To najbolje znaju sve drage kolege koje su imale priliku da puno rade sa Tasom i provedu te uzbudljive i neponovljive trenutke. Darovao je ovoj sceni Narodnog pozorišta jedinstven, produhovljeni i otmeni glumački izraz, a inače ima iza sebe više od 50 filmova i TV serija“, rekao je Goncić.
Upravnik je podsetio da je Uzunović na matičnoj sceni NP, svoju poslednju ulogu, lik Zarije Vučića, jednog od istaknutih junaka kultne predstave „Velika drama“ Siniše Kovačevića, odigrao 19. januara ove godine.
Glumac Petar Božović se prisetio kako je uvek voleo da pozdravlja kolegu rečima – „Da, do poslednjeg daha, da, zvone zvona, Tanasije“.
Božović je naglasio da su se upoznali na Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju, u neko drugo vreme, kada su se glumci međusobno poštovali, znao se svaki pomak među studentima, i on je bio prva, a Tanasije četvrta godina.
„Dolazio je na naše vežbe studenata glume sa prve godine, pratio nas je, to je bilo uobičajeno. Ta njegova gospodstvenost, otmenost, izgledao je kao neki princ ili prestolonaslednik koji se svesno odrekao nekog izmišljenog kraljevstva i ostavio ga zbog ljubavi prema gospođi zvanoj – gluma. I ostao je veran prema glumi do kraja svog života. Sećam se kako se i veoma radovao svojim nagradama”, govorio je Božović o preminulom kolegi.
Uzunović je dobitnik više značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska nagrada Grada Beograda i Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta.
Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini.
Rođen je u Nišu 1942. godine i bio je unuk Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata.
Više od 30 godina, Uzunović je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi onda prešao u beogradsko Narodno pozorište. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi glumice Ljiljane Krstić, a završio je i slikarsku školu.
Poslednju ulogu u Narodnom pozorištu odigrao je 19. januara, tumačeći lik Zarije Vučića u „Velikoj drami“ , a to mu je bila i prva uloga kao stalnog člana ansambla tog pozorišta 2002. godine.
Tanasije Uzunović - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
KULTURA
Živeo je za pozorište: Odlazak glumca u čijoj je biografiji sadržana istorija srpskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala