- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada o stavu SAD povodom naloga za Putinovo „hapšenje“: Liči na šizofreniju

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države prihvataju stav Međunarodnog krivičnog suda, koji kritikuje Rusiju, a negiraju kada se MKS bavi prekršajima Vašingtona, to liči na šizofreniju, saopštila je ruska ambasada u SAD.
„Dozvoljavajući sebi neprihvatljive tvrdnje na račun ruskog lidera Vladimira Putina, američke vlasti namerno prećutkuju sopstvena zverstva u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, SAD u pokušajima da zaštite svoje građane od međunarodnih progona, čak preduzimaju grozne mere. Na primer, protiv rukovodstva suda uvode neviđene ekonomske sankcije, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Avganistanu“, podseća ruska ambasada u saopštenju.
Diplomatska misija se zapitala o kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti se može govoriti, jer ovakav stav podseća na šizofreniju.
U saopštenju se ističe da su u Vašingtonu „svi lokalni zvaničnici jednoglasno ponavljali da odluke MKS za SAD nisu dekret“, ali je želja da se „Rusiji maksimalno napakosti“ u ovom slučaju nadjačala strateški interes, iako znaju da Moskva, kao ni Vašington, ne priznaje jurisdikciju MKS.
Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
RUSIJA
Ruska Duma: Svi napadi na Putina su agresija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala