- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP o odbijanju Danske da Rusija učestvuje u istrazi o gasovodima: „Guranje pod tepih“ neće uspeti

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Bez obzira što je Danska odbila zahtev za zajedničku istragu diverzije na gasovodima „Severni tok“, Ministarstvo inostranih poslova Rusije će nastaviti da od Kopenhagena traži odgovore na ranije postavljena pitanja, izjavila je portparolka MIP-a Marija Zaharova.
Ona je dodala da samo otvorena međunarodna istraga incidenta, uz obavezno učešće ruskih predstavnika, može da pruži objektivne podatke o uzrocima i naručiocima diverzije.
„Neće uspeti ‘guranje pod tepih’ ovog pitanja“, istakla je Zaharova.
Portparolka je istakla da se danske vlasti do danas „nisu udostojile da daju bilo kakav razuman odgovor ni na jedno od mnogobrojnih obraćanja ruske strane, a kamoli da dostave bilo kakve rezultate istrage“.
Prethodno je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio da Rusija neće učestvovati u istrazi povodom eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, koju sprovode evropske zemlje.
U pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije ističe se da su vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima „Severni tok“.
Ranije je američki novinar 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku, Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. Novinar je nakon toga izjavio i da ima dodatne informacije o situaciji sa „Severnim tokovima“, ali da ne može da ih otkrije, zbog bezbednosti njegovih izvora.
Pentagon i Bela kuća saopštili su da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Pisanja medija o incidentu i umešanosti proukrajinske grupe

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
RUSIJA
Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala