- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o gasovodima „Severni tok“

© Press-služba R. KadыrovaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Moskva insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na „Severnim tokovima“ uz njeno učešće, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Naglašavam da sve optužbe, koje nisu potkrepljene rezultatima nepristrasne istrage, ne mogu biti verodostojne. Zbog toga Moskva insistira na vršenju objektivne istrage uz učešće Rusije i drugih zainteresovanih država. Bez nje objavljivanje jednostranih subjektivnih verzija o terorističkom napadu ništa ne objašnjava“, uveren je Patrušev.
Prema njegovim rečima, i dalje se ne zna pouzdano ko je tačno autor i izvršilac terorističkog napada.
„Još uvek ne znamo sa sigurnošću ko je tačno autor i izvršilac eksplozija na ‘Severnim tokovima’. Rusija nije uključena u istragu ovog neviđenog terorističkog akta“, podsetio je Patrušev.
On smatra da situaciju treba još više da zamrsi i plasman izmišljenog curenja podataka objavljenih bez ikakvog pozivanja na realni izvor.
Prema njegovim rečima, rešavajući zadatak prikrivanja pravih naručilaca zločina, „provladini anglosaksonski mediji, po naređenju odozgo imenovali su krivca – neku grupu ukrajinskih terorista, u suštini još jednom ukazujući na „terorističku prirodu“ aktuelnog kijevskog režima.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Nema više laži: Rusija objavljuje celu prepisku o istrazi napada na „Severne tokove“
„Istovremeno, autori informativne kampanje smatrali su da se takvoj verziji niko neće protiviti“, dodao je Patrušev.

SAD i Engleska imaju jedinice koje mogu da izvrše diverziju

Patrušev je skrenuo pažnju da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija imaju jedinice specijalnih snaga koje su sposobne da izvrše diverzije slične eksplozijama na gasovodu.
Kako je naveo, „nije tajna da su za izvođenje ovakvih akcija predviđene jedinice specijalne namene sa odgovarajućom opremom i obukom“.
„One (jedinice) definitivno postoje u SAD i Engleskoj. Druge zemlje NATO-a takođe koriste borbene ronioce za obavljanje diverzantskih zadataka, ali samo uz odobrenje i podršku zemlje koja diktira glavnu agendu u Severnoatlantskoj alijansi“, konstatovao je Patrušev.

O verziji umešanosti Ukrajine

Materijali u zapadnoj štampi o umešanosti nekih Ukrajinaca u dizanje „Severnih tokova“ u vazduh pokreću pitanje verodostojnosti takve verzije, rekao je Patrušev.
„Ako novine pompezno tvrde da je grupa ukrajinskih terorista izvršila diverziju, mora se postaviti pitanje da li takva grupa uopšte postoji i da li je ona u principu sposobna da to učini“, rekao je Patrušev u intervjuu za „Argumenti i fakti“.
On je podsetio da su za izvođenje ovakvih akcija predviđene jedinice za specijalne namene sa odgovarajućom opremom i obukom.
Patrušev je dodao da Kijev nije ništa ni dobio ni izgubio od uništavanja gasovoda, a izvršavanje takvog terorističkog napada nije bilo potrebno režimu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
„Sledeće pitanje je: da li su eksplozije korisne Ukrajini ili Nemačkoj? Kijev ništa nije izgubio niti dobio od uništenja gasovoda. Štaviše, režimu Zelenskog, koji u suštini stoji u Berlinu sa ispruženom rukom u nadi na povećanje vojne i druge pomoći, izvršenje takvog čina nije potrebno“, rekao je on u intervjuu za Argumente i činjenice.
Prema njegovom mišljenju, Nemačka shvata da teroristički napad na gasovode definitivno dovesti do pada nemačke ekonomije.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Nebulozna verzija: Zašto je teško zamisliti da Ukrajina stoji iza sabotaže na Severnom toku
„Pri tome u Berlinu dobro znaju da bliska ekonomska kooperacija Nemačke i Rusije nikada nije odgovarala Vašingtonu i Londonu“, dodao je on.
Sjedinjene Američke Države danas primoravaju rukovodstvo Nemačke da pristane na verziju diverzije „Severnih tokova“ koja je korisna za Vašington, smatra Patrušev.
„Nemačka, koja dugi niz godina pokušava da izgradi svoju ekonomiju na bazi kombinacije jeftinih energetskih resursa iz Rusije i naprednih nemačkih tehnologija, razume kao niko drugi da će teroristički napad na gasovod definitivno dovesti nemačku ekonomiju do pada“, precizirao je on.
Kako je naveo, Berlin dobro zna da bliska ekonomska saradnja Nemačke i Rusije nikada nije odgovarala Vašingtonu i Londonu.

„Istovremeno, odavno je jasno da savremena nemačka država nije nezavisna. Vašington nameće Berlinu svoju ekonomsku i ekološku politiku i u ovoj zemlji drži vojni kontingent od 35.000 vojnika“, objasnio je Patrušev.

On je istakao da je „poznato da je Bela kuća dugi niz godina kontrolisala Angelu Merkel, a danas tera nemačko rukovodstvo da pristane na verziju diverzije na gasovodu koja je korisna američkim vlastima. Možda je upravo zbog toga kancelar Šolc hitno pozvan u Vašington da se sastane sa Bajdenom. Time SAD nastavljaju da ponižavaju Nemačku, pokazujući joj gde joj je mesto“.

Saopštenja medija o ukrajinskom tragu

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Britanski list „Tajms" objavio je da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
RUSIJA
Novinar Herš: SAD pokušavaju da skrenu pažnju javnosti s moje istrage o „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala