- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija na kraju sveta ima „novog Mitrovića“

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalske lopte
Fudbalske lopte - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Talentovani 17-godišnji napadač Adelajda Luka Jovanović nalazi se u centru pažnje australijskih medija zbog fudbalskog umeća i golova koje postiže. Nakon što je prošle nedelje prvi put bio starter u A Ligi, postigavši prvenac, sada se ponovo upisao u strelce.
Dva meča u seniorskoj konkurenciji u kojima se našao među startnih 11 i isto toliko pogodaka na svom kontu ima golobradi Luka Jovanović, koji golove proslavlja u stilu rekordera srpskog nacionalnog tima Aleksandra Mitrovića.
Neverovatno zrelo za svoje godine na terenu deluje talentovani napadač, koji može da igra i na poziciji ofanzivnog veznog. Iako je visok svega 179 centimetara, Jovanović u vazdušnim duelima ne zaostaje za znatno višim rivalima jer je izuzetno skočan.
Nakon što je u prošlom kolu protiv Njukasl Džetsa "probio led" i postigao prvenac u australijskoj ligi, sada je to ponovio u demoliranju Velington Finiksa 5:1.
Značajno je doprineo postizanju vodećeg gola Adelajd junajteda u 16. minutu, kada je svojim kretanjem zbunio direktnog čuvara i naterao ga da zatrese sopstvenu mrežu.
Svega sedam minuta kasnije Luka Jovanović se upisao u strelce. Pokazao je da dominira u petercu i da komplikovane situacije može s lakoćom da reši i pronađe put do mreže, iako mu je svega 17 godina.
Tako je momak čiji su se roditelji doselili u Australiju, postigao prvenac u rodnom gradu.
Proslava gola je tek interesantna, s obzirom na to da je u oba navrata oponašao slavlje golgetera Fulama i Srbije Aleksandra Mitrovića, vrteći šakom oko glave.
Jovanović je do gola stigao posle odbitka u srcu kaznenog prostora gostujućeg tima, i vrlo snalažljivo je reagovao, smestivši loptu praktično đonom kopačke iza leđa golmana Sejla. Bio je to njegov drugi gol u pet utakmica u seniorskoj konkurenciji.
Adelejd trenutno igra najlepši fudbal u Australiji i drugi je na tabeli, iza lidera Melburn Sitija. Odlične partije Jovanovića preselile su na klupu prvog špica 31-godišnjeg Ibusukija, koji je upravo protiv Velingtona zamenio Jovanovića i takođe se upisao u strelce.
Činjenica je da A liga ne može da se pohvali bog zna kakvim kvalitetom i da je daleko od kvaliteta evropskih liga, ali je jasno da bi ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije i te kako trebalo da obrate pažnju na biser koji se razvija na drugom kraju sveta.
Ko zna, možda se u Luki Jovanoviću zaista krije novi Aleksandar Mitrović.
Tema prve emisije Sputnjika sporta bila je „Zašto se povukao Nemanja Vidić?“
Partizan Radnik - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SPORT
Nesrećnom Partizanu i Radnik uzeo meru - „visi“ Liga šampiona
Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi  - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SPORT
Piksi skratio spisak Orlova: Bez tri bitna imena – ali i „srpskog sina“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala