- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci protestuju kod Bele kuće: Na godišnjicu invazije na Irak traže mir u Ukrajini /video/

© AP Photo / Jacquelyn Martin White house
White house  - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas kod Bele kuće na antiratnom protestu koji se poklopio sa 20. godišnjicom američke vojne invazije na Irak, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta.
Demonstranti su počeli da se okupljaju kod glavne zgrade američke administracije u popodnevnim satima, a većina njih je došla sa zastavama i plakatima sa antiratnim sloganima. Neki su sa sobom doveli i decu. Na licu mesta su prisutni i brojni predstavnici medija.
Glavne parole protesta su „Mir u Ukrajini – reci NE beskrajnim ratovima SAD“ i „Finansirajte potrebe ljudi, a ne vojnu mašineriju“. Po rečima demonstranata, oni time žele da skrenu pažnju američkim zvaničnicima na „opasnost od pokretanja globalnog rata“ koju sa sobom nosi spoljnopolitički kurs zemlje poslednjih decenija.
Tako jedna grupa traži od Bele kuće da prestane da šalje oružje i da finansira Ukrajinu, a druga – ukidanje NATO-a, stavljanje tačke na militarizam i višegodišnju američku politiku sankcija. U tom kontekstu čuju se zahtevi da se ukinu sankcije protiv Sirije, kao i pozivi na „borbu protiv rasizma i problema Amerikanaca, umesto borbe protiv drugih naroda“.
Jedan deo demonstranata skreće pažnju na to da je nedopustiv rat sa Rusijom i Kinom.
Okupljeni su u nekom trenutku izneli nekoliko maketa drvenih kovčega umotanih u nacionalne zastave. Time su želeli da podsete javnost na žrtve američke spoljne politike koju su podneli kako Amerikanci, tako i drugi narodi.
Gotovo dva sata nakon početka protesta, demonstranti su u koloni prošetali ulicama Vašingtona do istočnog dela grada gde se nalazi kompleks vladinih zgrada. Policija nije pokušala da spreči akciju.
Sukob demonstranata i policije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
MULTIMEDIJA
Ponovo haos u Francuskoj: Suzavac u Parizu, Bordou, Nantu, blokirana rafinerija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala