Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ugroženost srpskog naroda na KiM nije nestala“: Petković povodom godišnjice martovskog pogroma

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković saopštio je, povodom 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, da je politička i društvena atmosfera iz koje je taj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da su šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini.
„Nažalost, ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, zato što bolest šovinizma i mržnje prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini“, naveo je Petković u saopštenju.
On je naveo dodao da je martovski pogrom jedan od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji i da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih.
„Šta više, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković.
To što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi, dodao je direktor Kancelarije za KiM.
„A reč je o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire“, kazao je Petković.
On je naglasio da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.
„Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo“, poručio je Petković.
Kako je naveo, srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa.
„U svim strateškim promišljanjima budućnosti, Kosovo i Metohija ostaće naše centralno državno i nacionalno pitanje, a bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biće najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi“, poručio je Petković.
Pogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SRBIJA
Godišnjica martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala