Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska koordinacija: Nasilje nad Srbima i danas traje

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBlokiran administrativni prelaz Rudare
Blokiran administrativni prelaz Rudare - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Udruženje Srpska koordinacija je, na godišnjicu martovskog pogroma na KiM, ponovo ukazalo na odgovornost Unmika i Kfora zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom 1244 SB UN, kao i nekažnjavanja odgovornih za ubistva i progone Srba, uništavanja srpske kulturne baštine i uzurpacije i uništavanje srpske imovine. Ističu da nasilje nad Srbima i danas traje.
„Pre 19 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (Kfora i Unmika), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Kosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeni su: Borivoje Spasojević, Jana Tučev, Nenad Vesić, Dobrivoje i Borko Stolić, Slobodan Perić, Zlatibor Trajković i Dragan Nedeljković. Više od 900 Srba pretučeno je i povređeno. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira i preko 900 kuća i stanova a proterano više od 4.000 Srba iz 6 gradova i 9 naselja“, podseća se u saopštenju.
Kako se konstatuje, za navedene masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od organizatora i podstrekača zločina nije priveden pravdi a proteranim Srbima nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.
„Sa ogorčenjem konstatujemo da albansko društvo na Kosovu i Metohiji, nije u stanju da se suoči sa prošlošću i odgovornošću povodom zločina i sistemskog nasilja nad Srbima. Nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i danas traje, uz sistematsku zloupotrebu i diskriminaciju od strane albanskih paradržavnih institucija“, navodi se u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.
Srpska koordinacija je pozvala odgovorne činioce da preduzmu sve, kako bi se odgovorni priveli pravdi i kako bi se na Kosovu i Metohiji uspostavila vladavina prava i zaštitila elementarna prava pripadnika srpskog naroda, dodaje se u saopštenju, koje potpisuje predsednik tog udruženja Duško Čelić.
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SRBIJA
Strah nestaje samo ako se o njemu ne razmišlja: Kako žive Srbi na KiM 19 godina od martovskog pogroma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala