- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Turski fijasko je pomogao Srbiji, ali tu je i jedna loša vest

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa 169. večitog derbija
Detalj sa  169. večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Srbija će naredne sezone prvi put u istoriji imati direktnog učesnika u Ligi šampiona, dok će drugoplasirani krčiti put kroz kvalifikacije. Odlična vest za srpski fudbal je eliminacija Fenerbahčea i Sivaspora na evro sceni, što znači da ćemo sačuvati 12. poziciju za sezonu 2024/25, ali to više ne garantuje direktan plasman u LŠ za pomenutu sezonu.
Turski fijasko pomogao je srpskom fudbalu, ali ima tu i loših vesti. Sevilja je eliminisala Fenerbahče u osmini finala Lige Evrope u dvomeču.
Pobeda turskog predstavnika u Istanbulu rezultatom 1:0, nije bila dovoljna da se nadoknadi „minus 2“ iz Andaluzije, i na taj način završena je evropska odiseja Fenera.
Eliminisan je i Sivaspor iz Lige konferencija od kog je uspešnija u dvomeču osmine finala bila Fiorentina i to ubedljivim ukupnim rezultatom 5:1.
Suština priče je da Srbija za razliku od sezone 2023/24 u sezoni kasnije, neće imati direktnog mesto i zagarantovanog predstavnika u najjačem klupskom fudbalskom takmičenju.
Ostaju dva mesta i dve pozivnice za najuspešnije srpske klubove, ali će za njih morati dobrano da se pomuče.
Zbog čega je to tako? Naime, na leto 2024. godine uslediće velika rekonstrukcija UEFA takmičenja, pa prventvo koje je rangirano na 11. ili 12. poziciji, što je trenutno slučaj sa Srbijom, neće imati opciju da ide direktno u Ligu šampiona.
Do desete pozicije praktično ne možemo, mogli smo do 11. da Bazel posle zaostatka od dva gola u revanšu protiv Slovana iz Bratislave nije „vaskrsao“ i plasirao se u narednu fazu Lige konferencija, pa su Švajcarci i dalje u igri za 11. poziciju na kojoj se Srbija trenutno nalazi. Ipak, za to je potrebno pravo malo čudo u režiji Bazela, jer bi morao do finala Lige konferencija i to bar sa tri pobede iz predstojećih dvomeča.
Ali, identičan je scenario i za 11. i 12. poziciju – direktnog mesta u Ligi šampiona nema.
Srbija će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ, a novina je da ćemo imati i dva mesta u borbi za Ligu Evrope, te jedno u kfalifikacijama za Ligu konferencije.
Šampion države "upaliće motore" u plej-ofu za Ligu šampiona, dok će vicešampion svoju evropsku priču započeti od drugog kola kvalifikacija.
Osvajač Kupa Srbije ili tim koji bude treći na tabeli će u plej-of Liga Evrope, a to takođe donosi benefit, jer u slučaju neuspeha, ima zagarantovano mesto u Ligi konferencije.
Tu se i dolazi do suštine i razlike između 12. i 13. pozicije na UEFA rang-listi koeficijenata, jer 13. mesto "poništava" plej-of Liga Evrope. Nema tu privilegiju.
Razlika između sezone 2023/24 i 2024/25 ogleda se u tome što će treći ili četvrti na tabeli Superlige krenuti od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a ne kvalifikacija za Ligu konferencija kao što je trenutno slučaj.
Zbog toga je bitno da Srbija bude na 11. ili 12. poziciji, za koju još konkurišu i klubovi iz Turske, Ukrajine i Švajcarske.
Tema prve emisije Sputnjika sporta bila je „Zašto se povukao Nemanja Vidić?“
Liverpul - Real, Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Tužna slika srpskog fudbala – „poslednji samuraj“ i to samo na papiru
Marko Dmitrović - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Srpski golman napadnut i u Istanbulu – morao na ušivanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala