Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sećanje na stradale u martovskom pogromu, parastosi služeni u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila eparhija Raško - prizrenskaGračanica nije mogla da primi sve koji su došli da se pomole za duše postradalih
Gračanica nije mogla da primi sve koji su došli da se pomole za duše postradalih - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Povodom 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, u manastiru Gračanica vladika raško–prizrenski Teodosije služio je opelo, dok je u severnom delu Kosovske Mitrovice služen parastos kod spomenika „Istina“.
Molitvenom sećanju na devetnaestoro stradalih u pogromu 2004. godine prisustvovao je veliki broj ljudi, a zadužbina kralja Milutina nije mogla da primi sve koji su želeli da se pomole za postradale i mir.
Vladika je opelo služio sa više sveštenika i đakona iz svih delova Kosova i Metohije, uz sasluživanje vladike novobrdskog Ilariona
© Foto : Sputnjiku ustupila eparhija Raško - prizrenskaParastos postradalima u martovskom pogromu 2004. u Gračanici služi vladika Teodosije
Parastos postradalima u martovskom pogromu 2004. u Gračanici služi vladika Teodosije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Parastos postradalima u martovskom pogromu 2004. u Gračanici služi vladika Teodosije
Nakon parastosa, ispred umetničke instalacije „Missing“ u Gračanici, predstavnici Eparhije raško-prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava položiće bele ruže, u znak sećanja na sve stradale.
Biće otvorena i izložba radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“, a održaće se i akademija posvećena pogromu.

„Srpski narod na KiM i dalje proživljava pogrom“

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da srpski narod na Kosovu i Metohiji i nakon 19 godina, od 17. marta 2004. godine, kada je, kako je naveo, gorelo sve što se srpskim imenom zvalo i dalje proživljava pogrom.
„Pogrom na način da se i dalje puca na našu decu, na naše sunarodnike, vrši se pritisak na Srbe, povratnička mesta su i dalje zabranjena za povratnike, zastrašuje se i maltretira svako ko imalo misli srpski, a sve to bez adekvatnih ili nikakvih kazni za učinjena nedela”, rekao je Rakić.
On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji i danas žive život pun nesigurnosti.
„Svaki novi dan je nova zebnja i strah da li će još nešto loše da se desi. Nikada nismo i nećemo zaboraviti spaljene srpske svetinje, ubijanja, povređene i prognane, spaljivanja naših vekovnih ognjišta. I pored svega, zarad budućnosti novih generacija pružili smo ruku pomirenja, ali ta ruka i dalje stoji u vazduhu“, kazao je Rakić.
Rakić je, nakon služenja parastosa stradalima i polaganja cveća kod spomenika „Istina“, poručio da će srpski narod spaljeno, oskrnavljeno i porušeno obnoviti i da nikada neće odustati od namere da na ovim prostorima ostane i opstane, jer ga na to obavezuju svi izgubljeni životi na Kosovu i Metohiji od 1999. godine pa do danas.
„I ako je prošlo 19 godina, pamtimo kao da se juče dogodilo. U samo dva dana spaljeno je 35 crkava i manastira, proterano 4.000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno više od 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela. Zbog toga ponavljam da samo istinom, pravdom i vođeni činjenicom da se pogrom Srba više nikada ne sme dogoditi, možemo doći do međusobnog pomirenja i suživota“, rekao je Rakić.
Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju venac je položio zamenik direktora Kancelarije Borislav Tajić koji je istakao da je država Srbija uvek opredeljena za mir i da će učiniti sve da Srbima na KiM obezbedi mir i sigurnu budućnost na svojim ognjištima.
„Godine koje su pred nama neće biti lake u svetu koji se menja brže nego ikada do sada radiće za nas onoliko koliko mi budemo radili čuvajući svoje dostojanstvo i odlučnost da jedinstveno i snažno branimo svoja prava ne ugrožavajući nikoga već samo čuvajući ono što nam pripada“, rekao je Tajić između ostalog i poručivši da Srbi trebaju biti složni u danima koji nam dolaze.
Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je sloga i jedinstvo ono što treba Srbima na KiM a da se 17. mart nikada neće zaboraviti.
„Svakako moramo da budemo više složni jer to vreme traži od nas, ovo je dan gde treba da pokažemo da odajemo počast žrtvama, da se okupljamo u miru i dan kada cela Srbija treba da bude jedinstvena, da nema nikakvih podela", poručio je Spirić.
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SRBIJA
Strah nestaje samo ako se o njemu ne razmišlja: Kako žive Srbi na KiM 19 godina od martovskog pogroma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala