- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta će potpisati Putin i Si

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping u Pekingu
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov otkrio je neke detalje u vezi sa predstojećom posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji. Kako je naveo, predsednik Rusije Vladimir Putini i kineski lider će tokom razgovora u četiri oka razmotriti najosetljivija pitanja, uključujući situaciju na međunarodnoj sceni.

„Putin i Si će razgovarati o situaciji u Ukrajini", rekao je Ušakov i dodao da Rusija ceni izbalansirani stav Kine po ovom pitanju.

On je takođe dodao da, govoreći o mirovnom planu Kine za rešavanje situacije u Ukrajini, „većina procena kineskih prijatelja se poklapa sa ruskim viđenjem trenutne situacije“ i istakao da Kina demonstrira „razumevanje istinskih uzroka nastale krize“.
Kako je najavio, u ponedeljak će biti objavljeni autorski članci Putina i Sija u kojima će oni izneti svoje viđenje odnosa dve države.
Moskva i Peking su zadovoljni stanjem bilateralnih odnosa koje je najbolje u celoj istoriji, istakao je pomoćnik predsednika i objasnio da u njima nema vođe i sledbenika, to je strateška partnerska saradnja u kojoj vlada poverenje i čije strane dele iste ciljeve i zadatke.
On je precizirao da će članci biti objavljeni u izdanjima „Žemin Žibao“ i „Ruskoj gazeti“ i da je to važan signal neposredno uoči pregovora.

Dva važna dokumenta

Lideri će potpisati dva važna dokumenta: zajedničku izjavu Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u predstojećoj novoj fazi, kao i izjavu o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.
Pored toga, Putin i Si će potpisati niz bilateralnih dokumenata.
Dva lidera će se nakon toga obratiti medijima, a zatim će se delegacije uputiti na svečanu večeru u Kremlj, na koju su, prema Ušakovljevim rečima, pozvani direktori najvećih ruskih kompanija.
Prema saopštenju, u pregovorima rusko-kineske strane učestvovaće, između ostalih, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, vicepremijer Dmitrij Černišenko, direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina, ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev, pomoćnik predsednika Maksim Oreškin, direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov kao i ministri finansija, ekonomskog razvoja, saobraćaja..
Kineski lider će se 21. marta sastati i sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, napomenuo je Ušakov.

Snažan impuls u bilateralnoj saradnji

Ušakov je još podvukao da će Sijeva poseta Rusiji biti njegova prva inostrana poseta ot njegovog reizbora i nazvao je to najvažnijim događajem u bilateralnim odnosima.
„Ne sumnjamo da će predstojeći pregovori dati nov moćan impuls razvoju celog paketa bilateralne saradnje“, naglasio je Putinov pomoćnik.
Prema rečima Ušakova, Putin i Si će razgovarati i o problematici vojne saradnje Moskve i Pekinga, a tome će prisustvovati i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.
Pomoćnik ruskog predsednika je još izneo podatke da je prema rezultatima 2022. godine robna razmena Rusije i Kine dostigla oko 185 milijardi dolara i da će, imajući u vidu ovaj tempo, cilj od 200 milijardi dolara biti ostvaren i pre planiranog roka, tačnije ne 2024, već 2023. godine.

Putin i Si se sastali više od 40 puta

Ušakov je istakao da između lidera postoje odnosi puni poverenja i da su se Putin i Si do sada u različitim formatima sastali oko 40 puta i da su njihovi kontakti uvek plodonosnog karaktera po obe strane.
Pomoćnik predsednika je otkrio i da je u toku priprema poklona koje će razmeniti dva lidera, ali da oni nisu skupi, već simbolični.
Kineski predsednik Si Đinping će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta, objavio je ranije Kremlj.
Prethodno je Si boravio u poseti Rusiji 2019. godine kada je posetio Moskvu i Sankt Peterburg i učestvovao na Ekonomskom forumu u tom gradu.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SVET
MIP Kine: Poseta Si Đinpinga Rusiji ojačaće uzajamno poverenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala