- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

MIP Kine: Poseta Si Đinpinga Rusiji ojačaće uzajamno poverenje

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji od 20-22. marta je prijateljska poseta, koja će još više ojačati uzajamno poverenje i međusobno razumevanje Pekinga i Moskve, izjavio je na brifingu portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin.
Poseta Sija Moskvi daće novi impuls razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, ističe se u saopštenju.
Si Đinping će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima, međunarodnim i regionalnim pitanjima.
„Peking će nastaviti da se pridržava objektivnog stava o ukrajinskoj krizi i da igra konstruktivnu ulogu u unapređenju pregovora“, ističe se u saopštenju.
Tokom posete, strane će razgovarati na osnovu principa nekonfrontacije i bez usmeravanja na treće zemlje.
„Dve zemlje su se uvek pridržavale novog tipa odnosa među velikim silama, koji podrazumeva partnerstvo, umesto pridruživanja blokovima, dijalog, a ne konfrontaciju, (koji pretpostavljaju) uzajamno poštovanje, mirnu koegzistenciju i obostrano korisnu saradnju“, istakao je diplomata.
Portparol je podvukao da će razvoj strateškog partnerstva Rusije i Kine doneti korist ne samo narodima dve zemlje, već i celom svetu, a izjave nekih političara da su rusko-kinesko odnosi „izazov za svetski poredak“ predstavljaju manifestacije „mentaliteta hladnog rata“.
Vang je podvukao da će poseta takođe ojačati politički temelj prijateljstva dva naroda koji se prenosi sa generacije na generaciju.
Diplomata je najavio da će poseta doprineti razvoju uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima, uključujući produbljivanje saradnje u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“, kao i Evroazijske ekonomske unije.
Prethodno je Kremlj objavio da će kineski predsednik Si Đinping, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
SVET
Kineski ambasador: Kina će stajati „rame uz rame“ sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala