- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski ambasador: Kina će stajati „rame uz rame“ sa Rusijom

© Sputnik / Sergey GuneevZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Kina će nastaviti da gradi stratešku saradnju „rame uz rame“ sa Rusijom, izjavio je u intervjuu za Sputnjik kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.
On je istakao da će Kina i nadalje, zajedno sa Rusijom, promovisati principe multipolarnog sveta i demokratizacije međunarodnih odnosa, obezbeđivati pouzdane garancije za globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost.
Ambasador je ukazao i na nestabilnu situaciju u svetu, napominjući da se odnosi Moskve i Pekinga samo još učvršćuju kao odgovor na takvo stanje na međunarodnoj sceni.
„Pod strateškim rukovodstvom lidera dve zemlje, Kina i Rusija su uspešno krenule putem strateškog poverenja i prijateljskog, dobrosusedskog koegzistiranja među velikim državama i stvorile novi model novog tipa međunarodnih odnosa “, istakao je diplomata.
Zvaničnik je podvukao da se odnosi dve zemlje „grade na principima nesvrstanosti sa blokovima, nekonfrontacije i da nisu usmereni protiv trećih strana“.
Zahvaljujući ovome, partnerstvo Moskve i Pekinga ne predstavlja pretnju po druge države i ne dozvoljava mešanje i provokacije trećih strana, poručio je ambasador.
Prema njegovim rečima, Peking planira da sa Moskvom gradi tešnje partnerske odnose u energetici, jača međunarodnu energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnih lanaca.
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Peskov: Lideri Rusije i Kine vode redovni i iskreni dijalog
Predsednik Rusije Vladimir Putin i Kineski lider Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Podkast
Peking zaigrao ukrajinsku partiju šaha | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala