- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kritika kineskog predloga: Bela kuća protiv momentalnog prekida vatre u Ukrajini

© AP Photo / Evan VucciKoordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.
Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi. - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države protive se momentalnom prekidu vatre u Ukrajini, smatrajući da to neće doprineti postizanju trajnog mira, saopštio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
On je pozvao kinesko rukovodstvo, koje je iznelo inicijativu o trenutnom prekidu vatre u Ukrajini, da stupi u kontakt ne samo sa Moskvom, koju će sledeće sedmice posetiti kineski lider Si Đinping, nego i sa Kijevom.

„Prekid vatre u ovom trenutku u suštini bi predstavljao ratifikaciju onoga što je zauzela Rusija. Ne smatramo da je to korak u pravcu pravednog i trajnog mira“, rekao je Kirbi.

Istovremeno je izrazio zabrinutost da bi pokušaji kineskog posredovanja u rešavanju sukoba u Ukrajini mogli da budu jednostrani. Kirbi je pozvao Si Đinpinga da stupi u kontakt i sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.
„I dalje smatramo da je veoma važno da on čuje i ukrajinsku stranu, a ne samo Vladimira Putina i rusku tačku gledišta“, poručio je Kirbi.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
Kineski predsednik Si Đinping će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta, objavio je ranije Kremlj.
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
RUSIJA
Šta će potpisati Putin i Si
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala