- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj o proterivanju monaha: To je ono protiv čega se borimo i što moramo da zaustavimo

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Nezakonito delovanje kijevskog režima, koji zadire u crkvu, još jedan je pokazatelj onoga protiv čega se Rusija bori i što mora da zaustavi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nesumnjivo je da kijevski režim ovim nezakonitim akcijama, poseže za crkvenom imovinom i ponovo pokazuje svoj karakter. Onaj karakter protiv koga se mi borimo i koji moramo da presečemo kao rezultat ove operacije koja se odvija. Ovo po ko zna koji put dokazuje i demonstrira da je sve što radimo apsolutno ispravno“, smatra zvaničnik.

Peskov je naglasio da duboko žali što ove protivzakonite akcije kijevskog režima ne nailaze na osudu svetske zajednice i poručio da ih Moskva najodlučnije osuđuje.

Progon monaha iz Kijevsko-prečerske lavre

Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ ranije je obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.
Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mogu da ostanu u Kijevsko-Pečerskoj lavri, ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).
Namesnik mitropolit Pavel (Lebed) u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu Lavre poručio je da se monasi Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije (UPC-MP) neće se iseliti iz lavre.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
RUSIJA
Zaharova portparolu UN povodom iseljenja monaha: Jesu li pravoslavni vernici nedostojni reakcije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala