- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova portparolu UN povodom iseljenja monaha: Jesu li pravoslavni vernici nedostojni reakcije?

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Moskva će pokrenuti pitanje o iseljenju monaha iz Kijevsko-pečerske lavre na sednici Komiteta za informisanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukoliko informacioni rad Sekretarijata ne bude usklađen, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je reagovala nakon što portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik juče nije želeo da komentariše kršenje prava pravoslavnih vernika u Ukrajini „zbog nedostatka informacija“, istakavši da organizacija smatra da sloboda veroispovesti treba da bude omogućena u svim državama.

„Stefane, ako ne možete da date komentar nakon direktnog obraćanja monaha međunarodnoj zajednici na nekoliko jezika, priznajte svoju pristrasnost i ne podmećite UN, jer je to potpuni gubitak kredibiliteta. Ili izvršavanje političkog naloga. To što Vi stalno tvrdite da ništa ne znate o tome što se dešava u Ukrajini, dok Vaš šef redovno posećuje Kijev (poslednji put 8. marta), izaziva nepoverenje prema UN i Sekretarijatu te organizacije“, napisala je ona na Telegram kanalu.

Zaharova je podsetila da, kada je izbio požar u Bogorodičinoj crkvi u Parizu koji, kao i Kijevsko-pečerska lavra spada u Svetsko nasleđe Uneska, komentar Dižarika uz obećanje da će pomoći obnovi pojavio se odmah sutradan. A, tada je stradala samo crkvena imovina, dodala je ona.

„Sada se ne radi samo o monasima i njihovim sudbinama (iako je i to važno, jer se postavlja svakodnevno pitanje gde će živeti nakon iseljenja?), već o Crkvi kao Božjoj instituciji. Ne želim da mislim da Vi, Stefane, imate segregacioni pristup i delite svetske religije prema značaju: sa katolicima se može saosećati, a pravoslavni vernici su nedostojni reakcije. Iako, treba razmisliti o tome. Na delu je segregacija na svim frontovima“, naglasila je portparolka.

Progon monaha iz Kijevsko-prečerske lavre

Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ ranije je obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.
Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mogu da ostanu u Kijevsko-Pečerskoj lavri, ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).
Namesnik mitropolit Pavel (Lebed) u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu Lavre poručio je da se monasi Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije (UPC-MP) neće se iseliti iz lavre.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
RUSIJA
Patrijarh Kiril: Sprečite prinudno zatvaranje Kijevsko-pečerske lavre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala