- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović raspisao prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun.
„Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata“, izjavio je Đukanović na konferenciji za novinare u vili „Gorica“.
Ubjeđen je, kako je kazao, da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.
„Umjesto toga, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun“, naveo je Đukanović.

DPS će dobiti novog predsjednika

Đukanović je najavio i da će DPS ove godine dobiti novog lidera.
„Šezdeset ili 90 dana nakon parlamentarnih izbora, organizuje se procedura u kojoj će novozainteresovani kandidat preuzeti kormilo DPS-a“, kazao je Đukanović.
On je naveo da je nakon posljednjih parlamentarnih izbora želio da se povuče sa vrha DPS-a, ali da je procjena na kongresu te stranke bila da je zbog radikalne smjene generacija potrebno da ostane na čelu partije.

„Racionalnije bi bilo odložiti popis“

Na pitanje novinara o popisu, Đukanović je rekao da je moguće da se to obavi ove godine, ali da smatra da bi bilo „racionalnije ovu godinu osloboditi popisa zbog izbora“.
„Zakazivanjem izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije vladu, pa ako bude postignut konsenzus u parlamentu, da se realizuje popis, mogli bismo i to“, kazao je Đukanović i dodao:
„Ja bih ga odložio makar do proljeća iduće godine“.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
REGION
Trči li Milo počasni krug ili je mačka sa devet života - odlučuje opozicija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala