- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Trči li Milo počasni krug ili je mačka sa devet života - odlučuje opozicija /video/

© AFP 2023 / JOHANNA LEGUERREMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori dve su struje mišljenja: da na njima lider DPS-a Milo Đukanović broji poslednje dane, a drugi da je mačka sa devet života i da bi mogao da pobedi. Ishod će, ističu sagovornici Sputnjika, zavisiti od spremnosti njegovih protivnika da u drugom krugu stanu iza jednog kandidata, ko god to bio.
U trci za predsedničke izbore 19. marta među sedam kandidata, pored Đukanovića, nadmeću se i Jakov Milatović ispred pokreta Evropa sad, Andrija Mandić kao predstavnik Demokratskog fronta, Aleksa Bečić kog su kandidovale Demokrate, kao i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i bloger Jovan Radulović Jodžir.
Izvesno je jedino, kaže za Sputnjik politički analitičar Đorđe Vukadinović, da će biti drugog kruga. On smatra da ne samo da nema šanse da iko pobedi u prvom krugu, nego i da aktuelni predsednik Milo Đukanović neće dobiti ni 35 odsto glasova.
„To jeste šamar za Đukanovića s obzirom na to kako je pobeđivao u nekim ranijim ciklusima. Ali sve je on to spreman da proguta - njemu treba pobeda za nokat, za glas i to može biti jasno samo u drugom krugu“, ističe ovaj analitičar.

Trči li Đukanović poslednji krug

Vukadinović ocenjuje da bi od dva postojeća scenarija i za Crnu Goru, i za srpsko-crnogorske odnose bila bolja prva opcija - da Đukanović „ trči poslednji krug“, ali strahuje da je lider DPS napravio „mapu puta“ i da nije slučajno što se kandidovao tako kasno, maltene u poslednji čas, jer to sugeriše da je vagao i tražio formulu za pobedu.
Đukanovića zato, upozorava Vukadinović, ne smemo otpisivati, ne samo načelno i zato što su i igri velika moć i interesi, nego i zbog toga što se to prepliće sa spoljnim geopolitičkim interesima.
„S druge strane, opozicija je uspela da napravi formulu kao da mu ide na ruku. To koliko ima kandidata, pritom relativno jakih, deluje kao da mu otežava posao, a u stvari to mu samo smanjuje rezultat u prvom krugu. U suštini, moguće „krvoliptanje“ i „bratoubilačka varijanta“ na antiđukanovićovskoj strani može da mu pruži šansu da on kao stari iskusni mačak pobedi“, metaforično ilustruje situaciju sagovornik Sputnjika.
Dr Bogdan Živković sa Balkanološkog instituta SANU ocenjuje da su igru protiv Đukanovića ušla tri ozbiljna pretendenta za ulazak u drugi krug: Mandić kao lider DF koji crpi pre svega srpske glasove, Bečić, koji se ne bavi identitetskim temama već pre svega korpucijom i borbom protiv Đukanovića, i Jakov Milatović koji deli isti ideološki fon s Bečićem s tom razlikom što je kao ministar u vladi Zdravka Krivokapića ekonomskim populističkim merama podigao plate i time obezbedio popularnost.
„Vlada uverenje da bi i Bečić i Milatović imali lakši posao u drugom krugu. Zato što birači Fronta preziru Mila Đukanovića i sigurno će glasati protiv njega u drugom krugu. Problem je sa ovim drugima, i to je glavno pitanje: da li će birači sva tri kandiata u drugom krugu glasati za jednog . Ostaje da se vidi da li će, i ako Mandić uđe u drugi krug, neki koji sada pričaju da neće nikad glasati za njega ipak glasati. Nadam se da hoće“, kaže Živković za koga je dilema da li će u drugi krug ući Mandić ili Milatović.

Milatoviću u drugom krugu lakše da pobedi

Vukadinović konstatuje da se u ovoj fazi kampanje ankete pokazuju da najveće šanse da uđu u drugi krug imaju Đukanović i Milatović, a da Mandić i Bečić po glasovima budu na trećem odnosno četvrtom mestu.
„Ne mislim da Mandić nema šanse, ali činjenica je da Đukanović ima najveće šanse da dobije upravo njega u drugom krugu. I Bečić koji je garantovano četvrti može da dobije Đukanovića u drugom krugu lakše od Mandića“, obrazlaže Vukadinović.
Živković podseća na ulogu uticaja Zapada u Crnoj Gori koji je, kako kaže, možda i 10 puta veći nego u Srbiji.
Dodatno što komplikuje stvar je rat u Ukrajini što je, ističe on, udahnulo novi život Đukanoviću jer on sebe prikazuje kao garanta volje Zapada. A iako bi na Zapadu najviše voleli da predsedničke izbore dobiju Bečić ili Milatović, ako bi morali da biraju između Đukanovića i Mandića izabrali bi Đukanovića, smatra Živković.
„Verujem da bi u toj varijanti Bečiću i Milatoviću bilo sugerisano iz ambasadi Kvinte da ne podrže, ili da mlako podrže Mandića. Bečić je dokazao da je vrlo podložan uticaju Zapada. Videćemo šta će u takvoj situaciji raditi Zapad i koliko će uticati na Milatovića i Bečića da ne podrže Mandića“, kaže istoričar.
Šteta je, dodaje Vukadinović, što se makar kandidati Evrope sad i Demokrata nisu dogovorili da idu na izbore s jednim kandidatom. Da su šibicu izvlačili ko će od njih to biti sigurno bi s prvog mesta išli u drugi krug, tim pre što je razlika u njihovim politikama mala i slabo uhvatljiva za birače, a ovako, zaključuje naš sagovornik, ostaje neizvesnost do drugog kruga 2. aprila.
Anketa
Anketa je završena
4 Mart 2023, 09:08
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala