- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sirijski predsednik zahvalio Putinu na pomoći u prevazilaženju posledica zemljotresa

© Sputnik / SputnjikRuski vojnici istovaruju pomoć koju su Sputnjik i dobrotvorna fondacija „Doktor Liza“ prikupili za sirijski narod
Ruski vojnici istovaruju pomoć koju su Sputnjik i dobrotvorna fondacija „Doktor Liza“ prikupili za sirijski narod - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar Asad je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zahvalio ruskom lideru i ministarstvima na pomoći u prevazilaženju posledica zemljotresa.
On je istakao da želi da zahvali i Ministarstvu odbrane Rusije i vojnicima, koji su bili direktno uključeni u evakuaciju svih povređenih u zemljotresu.
Agencija Sputnjik je nakon sastanka dvojice predsednika upitala sirijskog lidera da li je na sastanku bilo reči o dodatnoj pomoći u prevazilaženju posledica zemljotresa.
„Ova tema nije bila ključna na današnjim razgovorima. Izrazio sam zahvalnost predsedniku Putinu i ruskoj vladi na pomoći, jer je ruska vlada počela time da se bavi od samog početka, a ruska vojska je učestvovala u operacijama spasavanja i ova pomoć se nastavlja“, objasnio je Asad.
Međutim, kako je naveo, postoji još jedan aspekt podrške u vezi sa zemljotresima, koji je povezan sa obnovom i povratkom raseljenih lica u njihove domove.
„Pre nego što u sledećoj fazi zatražimo pomoć od bilo koje druge strane u ovom vitalnom pitanju, potrebno je da uspostavimo mehanizme i strukture u Siriji odgovorne za proces oporavka i to je ono na čemu radimo. U osnovi ovoga je zahtev državama da zajedno sa nama učestvuju u procesu oporavka i povratka privremeno raseljenih lica u njihove domove ili druga mesta boravka“, zaključio je sirijski lider.
Agencija Sputnjik je nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju u februaru prikupio oko 25 tona humanitarne pomoći za Sirijce pogođene zemljotresom. Uz podršku ruskih vojnika, pomoć je dostavljena u Siriju i prebačena do ugroženih regiona.
Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihtera je 6. februara rano ujutro pogodio jugoistočnu Tursku i severni deo Sirije. Istog dana dogodio se još jedan zemljotres – jačine 7,6 stepeni.
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Asad ekskluzivno za Sputnjik: Sirija priznaje nove ruske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala