- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Asad ekskluzivno za Sputnjik: Sirija priznaje nove ruske granice

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Zapad već vodi treći svetski rat – rukama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i u proksi formatu, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik. On je dodao da Damask priznaje nove granice Rusije.

„Smatram da je treći svetski rat u toku, iako je drugačiji po formi. Mislim na to da su svetski ratovi ranije vođeni na tradicionalan način. Vojske nekoliko država borile su se protiv nekoliko drugih. Sada postoji ova situacija da zbog savremenog oružja, posebno nuklearnog, postoji odvraćanje od tradicionalnog rata, tako da se ratovi kreću ka proksi formi”, rekao je Asad koji se juče u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom.

On je dodao da Zelenski danas ratuje u ime Zapada sa svojom nacističkom vojskom.
„Ista stvar, teroristi su vojske koje deluju u ime Zapada u Siriji i drugim regionima”, naglasio je Asad.

Damask priznaje nove ruske regione

Sirijski predsednik je poručio da Damask priznaje nove granice Rusije sa pridruženim teritorijama DNR, LNR, Hersonskom i Zaporoškom oblasti.
Prema njegovim rečima, ove teritorije su istorijski bile ruske i Sirija ih je priznavala još pre početka specijalne operacije, a takav stav Damaska je zasnovan na istorijskim činjenicama.
Sirijski lider je podvukao da narod u Siriji sa velikim oduševljenjem podržava Rusiju i njenu specijalnu operaciju u Ukrajini, kao i da će nakon pobede Moskve u svetu biti mirnije i bezbednije.

Upravo ovaj rat će početi da menja globalnu ravnotežu, budući da je deo stradanja u Siriji, Iraku i mnogim drugim zemljama prouzrokovao unipolarni svet, smatra sirijski predsednik

Moguće je da Vašington prebacuje sirijske teroriste u Ukrajinu

Asad smatra da, iako Damask nema dokaze, potpuno je očekivano da Sjedinjene Američke Države mogu da prebacuju islamske teroriste iz Sirije u Ukrajinu radi konfrontacije sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, ekstremisti nisu otišli u Ukrajinu da bi učestvovali u verskom ratu, jer se tamo ne vodi takav rat, već su tamo prebačeni uz pomoć Vašingtona.

Sirijski lider je, pored toga, napomenuo da ukoliko sirijski dobrovoljci odu u zonu specijalne operacije radi pomoći ruskim vojnicima, to neće biti u ime države i sirijske vlasti neće biti obaveštene o tome.

Rusko prisustvo u Siriji ne treba da bude privremeno

Asad je takođe komentarisao rusko vojno prisustvo u Siriji i ocenio da je dobra ideja povećanje njenog vojnog prisustva, kao i da ukoliko Rusija želi da proširi baze ili poveća njihov broj, to je pitanje tehničkog ili logističkog karaktera.
„Vojno prisustvo Rusije u Siriji ne treba da bude privremeno i ograničeno samo na borbu protiv terorizma”, ocenio je Asad.
Ruske baze u Siriji, istakao je on, treba da budu opremljene najsavremenijim oružjem, kako bi se omogućilo efikasno obuzdavanje pretnji.
Prema njegovim rečima dan ranije su ruska i sirijska strana na nivou ministara odbrane razgovarale o pitanjima vojne saradnje, ali tema o bazama nije posebno pokrenuta.
Predsednik Sirije smatra da velike sile ne mogu da se brane niti igraju odgovarajuću ulogu na svetskoj sceni ograničavajući prisustvo samo na svojim državnim teritorijama.
„One to moraju da rade van njihovih granica preko saveznika u svetu ili pomoću vojnih baza”, dodao je sirijski lider.

Teroristi su alternativna vojska SAD i NATO

Sirijski predsednik se osvrnuo i na naoružavanje Zapadom sirijskih militanata, rekavši da se to veoma aktivno odvija i da krijumčarenje i preprodaja zapadnog oružja iz Ukrajine, u tom kontekstu, neće imati veliku ulogu.
„Na primer, Francuska je poslala teroristima najnovije protivtenkovske raketne sisteme. Nesumnjivo, po američkom nalogu. SAD su im dostavile savremene i napredne PVO rakete. Teoristi raspolažu svim satelitima. Šta znači curenje malih zaliha oružja? Ništa. Imaju sve, oni su alternativna vojska SAD i ostalih članica NATO”, smatra Asad.

Sirija ima dokaze

Asad je, takođe, izjavio da vlasti Sirije imaju dokaze da su SAD pripremale teroriste na teritoriji vojne baze Al-Tanf.
On je dodao da je nesumnjivo da se na području Al-Tanfa nalazi teroristički kamp u kojima se nalazi na tesetine hiljada terorista sa njihovim porodicama.
Sirijski lider je objasnio da se teroristi povremeno šalju na izvršavanje terorističkih akata protiv sirijske vojske.

Sastanak sa Erdoganom pod jednim uslovom

Komentarišući odnose sa Turskom, Asad je rekao da je spreman da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tek nakon povlačenja turskih snaga iz Sirije.

Prema njegovim rečima, Turska je odigrala negativnu ulogu u ratu u Siriji, podržavajući organizacije koje Damask smatra terorističkim i uvodeći na sirijsku teritoriju svoju vojsku.

„Za nas je Turska država-okupator”, istakao je sirijski lider.

Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost u suprotstavljanju Vašingtonu

Sirijski lider je ocenio da je potrebna koalicija država u cilju suprotstavljanja SAD u svetu i da Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost u tom pogledu.

Tu su članice BRIKS-a i druge države koje su počele da se udaljavaju od Vašingtona i gube veru u njega, ističe sirijski lider, osećajući da SAD predstavljaju pretnju po globalnu stabilnost.

U planu 40 investicionih projekata Moskve i Damaska

Asad je, takođe, govorio i o ekonomskoj saradnji dve zemlje i istakao da one planiraju 40 investicionih projekata u oblastima energetike, industrije, transporta, stambene izgradnje.
On je dodao da će Moskva i Damask u narednim nedeljama potpisati sporazum o ekonomskoj saradnji i da će se svaki projekat razamtrati i odobravati pojedinačno.
U Kremlju su 15. marta održani pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i sirijskog lidera, koji je stigao u zvaničnu posetu. Predsednici dve države su održali sastanke sa delegacijama, a zatim tet-a-tet.
Bašar Asad - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
RUSIJA
Asad u Kremlju: Puna podrška Rusiji u borbi protiv „starih i novih nacista“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala