- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić gubi MVP trku – da li konjica izdaje „somborskog džokeja?“

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Rezultatska agonija Denvera i četiri poraza u nizu uticali su da Nikola Jokić, bar prema kladionicama, više ne bude glavni kandidat za MVP titulu. Svrgnuo ga je s trona Kamerunac Džoel Embid, na kog kvota trenutno iznosi 1,90, a bila je čak 6.00, dok je na košarkaškog genija iz Sombora, sa 1,22 „skočila“ čak na 2,50.
Da li konjica izdaje „somborskog džokeja?“, ključno je pitanje koje se vrti prethodnih dana kada su Nikola Jokić i Denver Nagetsi u pitanju.
Rezultatska kriza Denvera i drastičan pad forme kompletne ekipe, ide na ruku snažnom centru Filadelfije Džoelu Embidu, koji je prestigao Jokića na vrhu liste kandidata za najveće individualno priznanje u najjačkoj ligi sveta.
Treći je Janis Adetokumbo iz Milvokija s kvotom 4,50, slede Džejson Tejtum iz Bostona (67.00) i Luka Dončić s kvotom čak 101.00.
Kamerunac s francuskim pasošem u toku marta nije imao meč ispod 30 poena, a dominaciju je potvrdio u pobedi nad Klivlendom u noći između srede i četvrtka, kada je ubacio 36 poena uz 18 skokova i tri asistencije za 38 minuta provedenih na parketu.
Nova fantastična partija i pobeda File, dovela je do rokade po pitanju favorita za osvajanje MVP titule.
S druge strane, Jokiću i Denveru ne ide, pa ne ide. Naređali su se porazi od Toronta (125:110), Bruklin Netsa, San Antonija, a sve je počelo od lekcije Čikago Bulsa.
Od tada tim iz Kolorada ne liči na sebe i prosto se ne nazire kraj crne serije. U velikoj meri za to kriva je „konjica“ koju uz Jokića, predvode Džamal Marej, Majkl Porter junior i Aron Gordon.
Marej je u prethodnom meču stao na samo 14 poena za čak 40 minuta provedenih u igri. Trojke je šutirao čak osam puta, od čega je samo jednom pogodio. Mizerni su i procenti šuta iz igre – 5/18.
Pre toga je Marej u tesnom porazu od Bruklina (122:10) imao na svom kontu svega 16 poena, šutevi iz igre ponovo izuzetno niski 5/19.
Majkl Porter u prethodna dva meča ide preko 20+ poena, ali je zato u porazu od San Antonija ubacio samo sedam poena za 20 minuta provedenih u igri. Nije se usudio previše da šutira, što je potvrda krize u koju je zapala ekipa.
Arton Gordon je u istom tom meču protiv San Antonija postigao 14 poena, protiv Bruklina 13, Toronta 18, i sve to je premalo da bi ekipa rušila redom kao što je ranije bio slučaj.
Istini u oči pogledao je i trener Majkl Meloun koji je izneo u javnost da je nekoliko veterana u redovima Nagetsa diglo glas u svlačionici. Jedan od njih je Iš Smit, koji je poručio da Denver ima previše košarkaša na čiji se napad oslanja i koji su u režimu hlađenja.
Jedan od njih upravo je Džamal Marej koji ne liči na sebe. Sve to nedvosmisleno ukazuje na to da bi Jokić ponovo još veći teret morao da uzme, zarad dobrobiti čitavog tima, ali se postavlja pitanje da li dvostruki uzastopni MVP NBA lige to može.
Jokić praktično prosečno ostvaruje tripl-dabl, što nije bio slučaj protiv Toronta kada je susret završio sa 28 poena uz osam skokova i sedam asistencija, ali je isto tako jasno da se fizički neverovatno troši i da je Meloun primoran u pojedinim situacijama da ga čuva i štedi za ono pravo što tek dolazi, a to je plej-of.
Tema prve emisije Sputnjika sporta bila je „Zašto se povukao Nemanja Vidić?“
Dža Morent - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SPORT
Amerika je zatvorila istragu, ali NBA nije zatvorila oči pred pištoljem: „Videćete ko sam“
Evroliga – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SPORT
Evroliga i dalje pod pritiscima – ostaje rampa za Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala