Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Ne očekujem potpisivanje sporazuma u Ohridu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar. - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Beogradu da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu, da potraže načine na koje se može unaprediti i krenuti dalje sa evropskim predlogom o normalizaciji.
"Iz perspektive SAD mi smatramo da ovaj sporazum daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu", rekao je Eskobar na konferenciji za medije, nakon jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
"Želimo da obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost da budu konstruktivne i fleksibilne i da imaju viziju i da iskoriste ovu priliku koja im se pruža, ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini", kazao je Eskobar.
Naglasio je da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.
Ono što se nadamo, da ćemo učiniti bolji i jači položaj Srba na KiM, i nadamo se da će ZSO biti implementiran, jer to je nešto zaista dobro, dodao je on.

"Ne očekujem da će biti neko potpisivanje sada, ali se nadam napretku. Mogućnosti bi bile veoma pozitivne za region", kazao je odgovarajući na pitanje o predstojećim razgovorima Beograda i Prištine u Ohridu.

Na pitanje koja je razlika u odnosu na razgovore koje je sa dvojicom lidera imao pre dve godine, Eskobar kaže da je razlika u tome što sada se vodi pravi razgovor unutar Srbije i tzv. Kosova, i u oba naroda o tome šta bi značilo da imaju mirne i konstruktivne odnose.
"To je ono od čega bi imali korist svi u regionu i to je realno. Što se tiče toga da li bi sporazum omogućio Kosovu da bude deo međunarodnih struktura, taj sporazum omogućuje veću integraciju i Kosova i Srbije u svim međunarodnom odnosima. Tako da, ako govorimo kuda se Kosovo kreće ka integracijama u međunarodne strukture, mi definitivno želimo da budu blizu, povezani sa svim evropskim strukturam. Želili bismo da vidimo Kosovu u procesu evropskih integracija, jer bi to donelo korist svim ljudima u regionu", istakao je Eskobar.
Dodao je da su za Zapadni Balkan specifične njegove ekonomske mogućnosti i da će se one uvećati ako svih šest zemalja budu na evropskom putu i na tome će, kaže, biti fokus.
"Radi se o integraciji Srbije, Kosova i ostale četiri zemlje u EU", istakao je Eskobar.
Ističe da su mogućnost da obe strane vide prednost sporazuma visoke.
"Ljudima u regionu je to potrebno, najviše Srbima na Kosovu koji su u središtu svih konfrontacija i tenzija i to nanosi veliku štetu tim ljudima. Nadamo se da ćemo poboljšati položaj Srba na Kosovu putem ZSO. To svi prepoznajemo kao dobro, sve zemlje Evrope i SAD", istakao je Eskobar.

Bliži smo osnivanju Zajednice srpskih opština

Eskobar smatra da je osnivanje Zajednice srpskih opština izglednije nego u poslednjih nekoliko nedelja.
ZSO će se ostvariti, poručio je Eskobar, dodajući da je pitanje koliko brzo će se to desiti, a da je drugo pitanje po kom modelu.

„U Ohridu bi voleli da vidimo priznanje da je Zajednica srpskih opština značajan deo odnosa između Srbije i Kosova i kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to postavljam kao izazov“, kazao je Eskobar. na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar je istakao da razgovori sa prištinskom vladom po tom pitanju postaju sve realističniji i produktivniji.
„Oni počinju da shvataju da će ih taj pravno obavezujući deo sporazuma približiti i da će ih sporazum približiti Evropi. Mislim da smo bliži tome čak i pre nekoliko nedelja“, rekao je Eskobar.
Podsetio je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.
„Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO“, kazao je Eskobar.
On je dodao da se Srbi na Kosovu i Metohiji vrate u sve prištinske institucije.
„Želeli bismo da Srbi učestvuju odmah u svim zajedničkim institucijama. Ja želim od njih direktno da čujem šta im je potrebno“, rekao je Eskobar.
Naveo je da je njegov stav ne samo da Srbi učestvuju 23. aprila na izborima kao kandidati, već da se vrate i, kako je kazao, nastavnici, sudije, policajci i da učestvuju u prištinskim institucijama.
„Želeo bih da vidim šta mi na sastanku u Ohridu možemo učiniti da do toga dođe“, kazao je Eskobar.

„Sporazum moguć i ove godine“

Eskobar je izjavio i da želi da se sporazum dogodi ove godine i da smatra da je to potpuno moguće. On je dodao da niko ne treba da se plaši sporazuma između Beograda i Prištine i da je on potreban celom Zapadnom Balkanu.
Smatra da sporazum neće iz korena promeniti nečiji život, već se nada da će omogućiti mir i stabilnost za ljude u regionu.
„Njegova namera nije da stvara prepreke, naprotiv, želimo da ovaj sporazum bude dobar ne samo za Srbiju i Kosovo, već da stvori mogućnosti i za vaše susede. Oni takođe žele da vide dobre odnose Srbije i Kosovo i njima je to potrebno“, poručio je Eskobar.
Dodao je da Srbija i Kosovo čine najveći deo Zapadnog Balkana i da naši susedi žele da Beograd i Priština imaju dobre odnose.
Vučić i Eskobar u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SRBIJA
Vučić razgovarao sa Eskobarom: Pozicija Srbije ostaje nepromenjena /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala