- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uhapšeni urednik Sputnjika Litvanija poslao pismo za rođendan: Naručiću tortu u zatvorskoj prodavnici

© Foto : Instagram page of Marat QasemUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Uhapšeni novinar Marat Kasem je iz zatvora u Rigi napisao pismo redakciji Sputnjik Litvanija koje su objavili na Telegramu.

„Očigledno ćete ovu vest dobiti na moj rođendan. Iskreno, uvek sam se skeptično odnosio prema njemu. Nekako je tužan … Pokušaću da naručim tortu u zatvorskoj prodavnici i ugostiću zatvorenike. Skuvaću čifir (jak čaj), pušićemo ručno umotane cigarete. Trideset tri godine je imao Hrist, kako mi je poznato“, napisao je on u pismo od 12. marta.

Prema rečima novinara, hrana je podnošljiva. Na nedeljnom nivou im daju grečku (kašu od heljde), krompir sa kupusom, ujutro im daju kašu i čaj, a za večeru ponekad dobiju ribu.
„Literatura mi pomaže da pobegnem od ove sredine, ali mi ne daje neku posebnu snagu. Gandi mi se još nije javio. Mnogo čitam, mada više nisam u samici. Trenutno čitam knjigu Aljgirdasa Paleckisa ‘Lisice na mislima'. Knjiga je napisana kao dnevnik i lako se čita“, pojasnio je Kasem.
Dodao je da mu se vreme vuče kao plastelin i čini mu se da je već prošlo godinu dana.

„Vreme je užasno ovde, ali ponekad izlazim da prošetam. Imamo sat vremena dnevno, izvode nas ujutro. Na slobodi je lepo sanjati o proleću. Moram da primetim da se proleće završava u maju, na početku meseca će biti još jedna revizija, revidiraće se kaznene mere. To se dešava na svaka dva meseca. Međutim, ja živim po principu „ostavi nadu svima koji ovde dolaze“, zaključio je novinar.

Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija.
Prošle godine, 30. decembra, novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor. Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da Kasemovo hapšenje predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
RUSIJA
Rusija zatražila od UN da reaguju na hapšenje urednika Sputnjik Litvanija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala