Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski ministar Rade Basta pravi duplu štetu – kvari odnose sa Rusijom i pravi pukotinu u vladi

© Tanjug / Ministarstvo privrede/ Đorde KrstićRade Basta
Rade Basta - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Izjavom da Srbija treba da se pridruži zapadnim državama u antiruskim sankcijama, ministar privrede Rade Basta pravi duplu grešku – kvari ugled Srbije među prijateljima u svetu, dok sa druge strane demonstrira da ne postoji jedinstvo u vladajućoj koaliciji. Zbog ovakvog ponašanja Bastu bi trebalo disciplinovati tako da sledi državnu politiku.
Ovako poziv ministra privrede Rada Baste da se uvedu sankcije Rusiji komentariše prof dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Disciplinovati ministre tako da slede državnu politiku

„Očekujem da se predsednik obrati po tom pitanju i da disciplinuje članove vladajuće koalicije, da ne izlaze van zvaničnih stavova države. Kada bude i ako ikada to bude zvanični stav države, podrazumeva se da oni koji čine vladu to treba i da brane. Ali, samo izlaženje van zvaničnog okvira delovanja vlade je neprimereno“, kaže on.
Basta je napravio nekoliko faulova – stalno ima neke svoje ideje koje nisu u skladu sa državnom politikom, podseća Deđanski. Tako je Basta, u vreme dok je bio direktor JKP „Beogradske elektrane“, u nušićevskom maniru, poslao čestitku povodom postavljenja Kristofera Hila za američkog ambasadora u Srbiji, a nešto kasnije je pokušao da osnuje žensku mrežu kao paralelnu stranačku organizaciju.

Sve zavisi od Jedinstvene Srbije

Sada, prema rečima Deđanskog, treba videti kako će reagovati Bastina matična stranka, Jedinstvena Srbija, koju predvodi Dragan Marković Palma, ali i SPS, koji je koalicioni partner Jedinstvene Srbije. Marković se ogradio od Bastinog mišljenja, ističući da se radi o ličnom, a ne stranačkom stavu.
Ipak, prema Rečima Deđanskog, to nije dovoljno. On podseća da je, u kampanji na prošlim parlamentarnim izborima, koalicija SPS-JS nastupala sa rusofilskim stavovima.
„Ali sada imaju svog ministra koji zastupa sasvim druge stavove. Znači, ne treba samo da se ograde, već i da konkretnim stvarima pokažu podržavaju li izjavu Baste ili je ne podržavaju“, objašnjava Deđanski.
Njihovo je pravo da podržavaju Bastine stavove, ali onda moraju da polože račune, kako vladi, tako i građanima; ako ih ne podržavaju, morali bi da svog člana disciplinuju i da ga kazne, zaključuje Deđanski.
Podsećamo, ministar privrede u srpskoj vladi Rade Basta zatražio je da Srbija uvede sankcije Rusiji. On je putem društvenih mreža saopštio da Srbija plaća veliku cenu zbog toga što nije uvela antiruske sankcije i pozvao je Vladu da se o uvođenju sankcija izjasni.
Basta je dodao da, kako je rekao, stoji uz predsednika Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa, kao i da ima apsolutno poverenje u njega.

(Anti)državni razlog

Basta svoje stavove obrazlaže državnim razlogom. Prema njegovim rečima, Srbija se navodno nije pridružila antiruskim sankcijama zbog zaštite nacionalnih interesa, u nadi da će konflikt kratko trajati. Međutim, pošto se konflikt nastavlja, a zapadne zemlje zameraju Srbiji što ne uvodi sankcije, naša zemlja, odnosno vlada o tom pitanju mora da se izjasni.
Pored Jedinstvene Srbije, na Bastinu izjavu reagovao je i ministar bez portfelja Đorđe Milićević (SPS), saopštio je da njegov nalog na društvenim mrežama, preko kojeg je „lajkovan” Bastin poziv, vodi „jedan stranački aktivista koji je greškom” lajkovao objavu „kada je video sliku kolege iz vlade, a da nije pročitao šta piše ispod”.
Jedini koji su, za sada, decidirano zatražili Bastinu smenu, jeste Pokret socijalista Aleksandra Vulina, a oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je izjavila da Basta, kada govori da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, razmišlja na čudan način.

„Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se izađe sa stavom protiv Rusije. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju? Rusija je, za razliku od SAD, uvek poštovala Srbiju i njen narod. A poenta nije samo u istorijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji, pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati“, napisala je Zaharova na Telegramu.

 Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Hil sam sebi dao šah-mat; Rusija i Srbija grade partnerstvo uprkos intrigama Zapada
Skup podrške Rusiji iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SRBIJA
Dačić i Jedinstvena Srbija protiv inicijative ministra privrede da se Rusiji uvedu sankcije
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Kremlj: Na Srbiju se vrši pritisak bez presedana, cenimo odlučan stav Beograda da ne uvede sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala