- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Američki dron u Crnom moru - provokacija

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-27
Višenamenski lovac Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
SAD izrazile su protest zbog postupaka ruske strane u situaciji sa dronom, saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Karen Donfrid.
Ambasador je nazvao provokacijom pojavu američkog drona u Crnom moru.

„Američki avioni i brodovi nemaju šta da rade u blizini granica Rusije. Možete li da zamislite da se takav takav avion, dron odjednom pojavi nedaleko od Njujorka ili San Francuska? Možete li da zamislite kakva bi bila reakcija američkih medija i Pentagona po pitanju takvog drona?“, upitao je Antonov.

Rusija ne želi konfrontaciju sa SAD, istakao je diplomata, dodavši da ruska vojska nije primenila oružje protiv drona.
„Želim da istaknem da su ruski piloti postupili veoma profesionalno, nije bilo kontakta, nije bilo upotrebe oružja od strane naših lovaca“, rekao je Antonov.
Po njegovim rečima, sastanak je bio konstruktivan, na njemu se nije postavljalo pitanje mogućih „posledica“ vazdušnog incidenta po Moskvu.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MQ-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrebili oružje.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ujutru 14. marta američki dron MK-9 sa isključenim transponderima leteo ka ruskoj granici, ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu.
MQ-1 predator - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Ruska vojska: Američki dron sam pao u Crno more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala