- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počinje prijava za penzionerske kartice: Kako do nje i šta omogućava

© Sputnik / Lola ĐorđevićPenzioneri igraju šah u parku
Penzioneri igraju šah u parku - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
Prijava za penzionerske kartice počinje sutra, a najstariji će za njih moći da se prijave na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili u filijalama Fonda PIO.
Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a kako je ranije najavljeno njihovo korišćenje počeće od oktobra.
Link za prijavu na sajtu će biti aktivan od sutra.
Takođe, Fond PIO će, u sredu u podne, na beogradskom Trgu Republike promovisati prijavu za penzionersku karticu, a zainteresovani penzioneri će i na samoj promociji moći da se prijave za izdavanje kartice. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu.
Prijava će se raditi elektronski, a samo prijavljivanje, kako navode u Fondu PIO, traje do dva minuta.
Penzionerima će na raspolaganju biti i brošure sa osnovnim informacijama o novim penzionerskim karticama, a predstavnici Fonda će im dati sve dodatne informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će moći da ostvare.
Promociji će sutra prisustvovati i direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.
Inače, pravo da dobiju kartice imaće svi koji su na platnom spisku Fonda PIO, dakle korisnici penzija, ali i naknada kao što su ona za negu i pomoć drugog lica, telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju.
Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument.
Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće različite povoljnosti po osnovu bodova, a bodove će imaocima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.
U Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da bi korisnici prilikom plaćanja roba i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu i da tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.
Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.
Penzioneri - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
DRUŠTVO
Sakupljanjem bodova do pogodnosti: Kako se prijaviti za novu penzionersku karticu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala