- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sakupljanjem bodova do pogodnosti: Kako se prijaviti za novu penzionersku karticu

CC0 / Pixabay / Penzioneri
Penzioneri - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Prijave za nove penzionerske kartice u Srbiji kreću od 15. marta preko kojih će korisnici sakupljati bodove i na osnovu toga moći da ostvare popuste i druge pogodnosti. Kartice izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranja bez naknade.
U Pravilniku o penzionerskoj kartici koji je objavljen u Službenom glasniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca.
Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu.
Preko kartice, pogodnosti će se ostvarivati kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Fond vodi evidenciju o izdatim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih.
Korisniku koji koristi penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Jedan bod za potrošenih 500 dinara

Za utrošenih 500 dinara korisniku penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.
Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.
Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.
Fond će biti u prilici da na svojoj zvaničnoj internet stranici i aplikaciji za penzionerske kartice objavi spisak davalaca pogodnosti.
U vezi sa izdavanjem i korišćenjem kartice Fond će vršiti prikupljanje i obradu podataka o ličnosti korisnika, u skladu sa propisima koji regulišu zaštitu podataka o ličnosti, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju 100 godina penzionog sistema u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
DRUŠTVO
Vučić: Penzije će da prate plate, u pripremi nove penzionerske kartice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala