- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Prehrambeni sporazum produžen uz jedan uslov; Kremlj: Gest dobre volje ruske strane

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Prehrambeni sporazum produžen je za 60 dana, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da je ovo gest dobre volje ruske strane u nadi da će drugi deo sporazuma biti ispunjen.
On je naglasio da je sporazum produžen pod uslovom da sva obećanja data ruskoj strani budu ispunjena.
Diplomata je podsetio da je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin juče saopštio da je sporazum zaista produžen na 60 dana.

„'Paketni karakter' sporazuma je ponovo potvrđen, ali pod uslovom da se sva obećanja koja su ruskoj strani data u delu koji se tiče ispunjenja drugog paketa, a to su ukidanje svih sankcija, direktnih i indirektnih na isporuku ruskih poljoprivrednih proizvoda na međunarodna globalna tržišta budu ispunjena“, istakao je Gruško.

Kremlj se nada u ispunjenje drugog dela sporazuma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je da se Moskva nada da će, nakon toliko vremena, drugi deo prehrambenog sporazuma koji se tiče Rusije biti realizovan.
„Ovo je, naravno, svojevrstan gest dobre volje Rusije u nadi da će, ipak, nakon ovoliko dugo vremena, uslovi i obaveze koje su poznate strane preuzele na sebe, biti ispunjeni“, rekao je Peskov novinarima.
Nova runda konsultacija ruske međuresorne delegacije s predstavnicima UN, na čelu s generalnim sekretarom Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebekom Grinspan i zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom održana je u Ženevi u ponedeljak.
„Prehrambeni sporazum“ je zaključen u Istanbulu 22. jula prošle godine. Uz učešće predstavnika Ujedinjenih nacija, Rusije, Turske i Ukrajine potpisana su dva dokumenta – o stvaranju koridora za izvoz žita iz tri ukrajinske luke (Černomorsk, Odesa i Južno), kao i o otklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
RUSIJA
Zaharova o blokadi ruskih poljoprivrednih proizvoda: Prehrambena kriza se mora rešiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala