- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o blokadi ruskih poljoprivrednih proizvoda: Prehrambena kriza se mora rešiti

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Ukrajinski deo prehrambenog sporazuma efikasno se realizuje, a ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda se i dalje blokira jednostranim sankcijama Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Naš stav o ‘paketnom’ predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, čiji je sastavni deo, pored Crnomorske inicijative, i memorandum Rusije i UN o normalizaciji poljoprivrednog izvoza, ostaje poznat i nepromenjen. Polazimo od toga da sporazumi zaključeni u Istanbulu 22. jula 2022. godine moraju biti ostvareni u međusobnom povezivanju kako bi se rešili navedeni humanitarni zadaci za prevazilaženje prehrambene krize i pružila pomoć zemljama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi“, istakla je ona.

Zaharova je konstatovala da se do sada efikasno realizuje samo ukrajinski deo, a izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda se i dalje blokira usled zapadnih jednostranih sankcija. Istakla je da će još jedan krug konsultacija ruske delegacije sa državnim sekretarom Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) Rebekom Grinspan i šefom Martinom Grifitsom koji je odgovoran za memorandum Rusija-UN i Crnomorsku inicijativu, biti održan u Ženevi 13. marta.
Zaključila je da je Rusiji poznato mišljenje različitih strana, između ostalog i kijevskog režima, o produženju Crnomorske inicijative, čiji drugi rok ističe 18. marta i dodala da se pregovori sa učešćem ruskih predstavnika nisu vodili.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Gutereš: Izvoz hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine veoma važan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala