- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Gutereš: Izvoz hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine veoma važan

© AP Photo / Hadi MizbanGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Izvoz hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije od suštinskog je značaja za globalnu bezbednost hrane i niže cene hrane, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš novinarima u Kijevu, ističući važnost proširenja Crnomorske prehrambene inicijative.
On je naglasio „izuzetan značaj da se Crnomorska inicijativa za žito produži 18. marta“. Generalni sekretar je naveo i da je značajan rad na stvaranju uslova za „maksimalno moguće korišćenje izvozne infrastrukture“ na Crnom moru u skladu sa ciljevima inicijative.
Gutereš je dodao da će UN podržati proširenje razmene zarobljenika između Moskve i Kijeva.
„Nastavićemo da podržavamo rešavanje humanitarnih problema gde god je to moguće, na svakom frontu, kao što je, na primer, suštinsko povećanje razmene ratnih zarobljenika“, rekao je Gutereš.
Govoreći o bezbednosti oko Zaporoške nuklearke, generalni sekretar je rekao da su UN spremne da pruže svoje usluge kako bi se postigao dogovor o bezbednosnoj zoni oko nuklearke.
„Bezbednost oko Zaporoške nuklearne elektrane od vitalnog je značaja. Smatram da će biti moguće posredovanje kako bi se postigla potpuna demilitarizacija zone i obezbedio povratak elektrane u normalnu aktivnost“, ocenio je Gutereš.
Gutereš je u sredu došao u Kijev, gde je planirao da sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovara o prehrambenom sporazumu.
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Ukrajinska pšenica nahranila španske svinje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala