- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kremlj: Snabdevanje Australije podmornicama otvara mnogo pitanja

© Sputnik / Natalья SeliverstovaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Snabdevanje Australije atomskim podmornicama u okviru partnerstva SAD, Velike Britanije i Australije (AUKUS) pokreće veoma mnogo pitanja, potrebna je određena transparentnost, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ovde u svakom slučaju ima mnogo pitanja u vezi s problematikom nešpirenja i, naravno, ovde je potrebna posebna transparentnost i potrebno je odgovoriti na sva pitanja koja se nameću“, rekao je Peskov novinarima.
Partnerstvo Australije sa SAD i Velikom Britanijom u formatu AUKUS počelo je u septembru 2021. godine. Ono podrazumeva izgradnju podmornica s nuklearnim uređajima izrađenim prema američkoj i britanskoj tehnologiji.
U ponedeljak su članice AUKUS-a objavile da je počela realizacija trilateralnog plana o dostavljanju atomskih podmornica s nenuklearnim oružjem Australiji.
SAD planiraju da tokom sledeće decenije isporuče Australiji tri podmornice klase „Virdžinija“ s mogućnošću povećanja partije na pet jedinica. U Australiji će, pre toga, na rotacionoj osnovi biti locirane podmornice SAD i Velike Britanije.
Na sajtu Međunarodne agencije za atomsku energiju saopšteno je da je Australija dužna da postigne sporazum s tom organizacojom radi preuzimanja podmornica u okviru alijanse AUKUS.
Kako je navedeno, prema članu 14 Sporazuma Australije i Međunarodne agencije za atomsku energiju o primeni garancija u vezi sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja, zemlja može da koristi nuklearni materijal „kao što su atomski motori za podmornice, pod uslovom da se Australija dogovara s Agencijom o tome“.
Istovremeno, portparol Ministarstva inostranih poslova Kine saopštilo je da su saopštenja zemalja AUKUS-a da će poštovati standarde neširenja nuklearnog oružja – apsolutno licemerje.
„Prateći isključivo sopstvene geopolitičke interese, te tri zemlje idu sve dalje pogrešnim i opasnim putem“, rekao je portparol kineskog ministarstva Van Venbin.
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Kina: AUKUS može dovesti do kolapsa režima neširenja nuklearnog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala