- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: AUKUS može dovesti do kolapsa režima neširenja nuklearnog oružja

© AP Photo / J.T. ArmstrongTestiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Trilateralni odbrambeni sporazum AUKUS između SAD, Velike Britanije i Australije, koji je izazvao oštre kritike u svetu, mogao bi da dovede do kolapsa režima neširenja nuklearnog oružja, izjavio je direktor departmana za kontrolu naoružanja kineskog Ministarstva spoljnih poslova Fu Cun.
„AUKUS, a posebno trilateralni sporazum o razvoju nuklearnih podmornica, izuzetno je ozbiljno pitanje. Suština problema je u tome što bi, ako se ovaj plan sprovede, to značilo da će Sjedinjene Američke Države i Britanija, kao dve nuklearne države, predati Australiji, koja nije nuklearna zemlja, visokoobogaćeni uranijum“, rekao je diplomata.
On je naglasio da trenutni sistem zaštite Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAGATE) ne daje nikakve mogućnosti za proveru da Australija neće koristiti odgovarajuće materijale za stvaranje nuklearnog oružja. Stoga je Kina, zajedno sa mnogim drugim zemljama, izuzetno zabrinuta zbog te saradnje, dodao je.
Prema njegovim rečima, „ta trilateralna saradnja na nuklearnim podmornicama stvoriće izuzetno negativan presedan“.
„Smatramo da će to biti zlonamerno korišćenje propusta u sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, a ako mnoge zemlje to učine, to će značiti kolaps režima neširenja nuklearnog oružja“, istakao je on.
Istovremeno, komentarišući navode američkih medija da Kina gradi najmanje tri platforme za interkontinentalne balističke rakete, Fu je ocenio da je pokušaj da se otkrije kakav je nuklearni arsenal Pekinga uz pomoć satelitskih snimaka neozbiljan potez Vašingtona.
Mogu da kažem da je neozbiljno pokušavati da se izračuna razmera kineskih nuklearnih snaga na osnovu tih snimaka, dodao je diplomata.
Podsetimo, pet nuklearnih sila – Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD, Francuska – objavile su izjavu o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, zajednička izjava lidera pet zemalja dogovorena je diplomatskim kanalima i tekst „u potpunosti odražava stav strana i lidera“.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Velike sile prihvatile inicijativu Rusije: Neće biti nuklearnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala