- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Problemi sa američkim bankama neće uticati na situaciju u Rusiji

© AFP 2023 / NOAH BERGERUlaz u sedište banke "Silicijumska dolina" u Kaliforniji
Ulaz u sedište banke Silicijumska dolina u Kaliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Problemi u američkom bankarskom sistemu praktično ne mogu uticati na situaciju u ruskom bankarskom sektoru, Rusija je u određenoj meri osigurana od negativnih uticaja krize koja se razvija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Sada praktično nema problema, zato što naš bankarski sistem, naravno, ima određene veze sa nekim segmentima međunarodnog finansijskog sistema, ali je najvećim delom pod nelegalnim ograničenjima, koje je opet uveo kolektivni Zapad. Dakle, u svakom zlu ima dobra i tu smo u izvesnoj meri osigurani od negativnog uticaja krize koja se sada depava preko okeana“, dodao je Peskov odgovarajući na pitanje da li se problemi sa američkim bankama mogu preliti na ruski bankarski sistem.
Regulatori države Kalifornija su 10. marta zatvorili banku „Silicijumska dolina“, jednu od dvadeset najvećih komercijalnih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od finansijske krize 2008. Usled propasti te banke, došlo je i do velikog pada cena akcija na svetskim berzama. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju. Banka je propala posle tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u veliko meri poslovale sa njom, ali i start-ap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije itd.
Američki predsednik Džozef Bajden u ponedeljak je, u vezi sa situacijom oko SVB, izjavio da je bankarski sistem zemlje bezbedan i izrazio uverenje da poreski obveznici neće trpeti gubitke zbog problema bankrotiranih banaka i da će svi depoziti štediša biti sigurni.
Ulaz u zgradu banke Kredi Svis u Cirihu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
EKONOMIJA
Američki ekspert predviđa koja će banka sledeća bankrotirati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala