- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Američki ekspert predviđa koja će banka sledeća bankrotirati

© AP Photo / Ennio LeanzaUlaz u zgradu banke "Kredi Svis" u Cirihu
Ulaz u zgradu banke Kredi Svis u Cirihu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Jedna od najvećih švajcarskih banaka „Kredi Svis“ biće sledeća banka koja će pretrpeti krah nakon bankrota američke banke „Silicijumska dolina“ (SVB), smatra finansijski komentator i autor bestselera „Bogati otac, siromašni otac“ Robert Kijosaki.
Kijosaki je ranije tačno predvideo kolaps banke „Lehman Brothers“ 2008. godine.
„Problem je tržište obveznica... nazvao sam ‘Lehman Brothers’ pre mnogo godina i mislim da će sledeća banka biti ‘Kredi Svis’... pošto se ruši tržište obveznica“, rekao je on za „Foks biznis“.
Regulatori države Kalifornija su 10. marta zatvorili banku „Silicijumska dolina“, jednu od dvadeset najvećih komercijalnih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od finansijske krize 2008. Usled propasti te banke, došlo je i do velikog pada cena akcija na svetskim berzama. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju. Banka je propala posle tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u veliko meri poslovale sa njom, ali i start-ap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije itd.
Američki predsednik Džozef Bajden u ponedeljak je, u vezi sa situacijom oko SVB, izjavio da je bankarski sistem zemlje bezbedan i izrazio uverenje da poreski obveznici neće trpeti gubitke zbog problema bankrotiranih banaka i da će svi depoziti štediša biti sigurni.
Novčanice od jednog dolara - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
SVET
Mediji: Amerika više neće moći neograničeno da štampa dolare zbog Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala