Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU konačno shvata da nema dijaloga ako nema ZSO?

© Sputnik / Dejan SimićPlakati u Severnoj Mitrovici
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Ako Evropska unija ima iskrenu želju da zaista formira ZSO po sporazumu iz Brisela onda treba tako i da kaže, a ne da Prištini nudi nove modele, a nama da govori da razumeju da nema napretka u dijalogu bez ZSO na kome Beograd insistira, kaže Perko Marković i z Centra za nacionalnu politiku.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bez formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) nema daljeg napretka u dijalogu Beograda i Prištine niti napretka u prihvatanju evropskog plana za normalizaciju odnosa dve strane, ali i da nije cilj da neko pobedi ili izgubi već da je cilj je da se traži vin-vin situacija i da bi se time otvorila evropska vrata za Srbiju.

Koju ZSO zastupa EU

Perko Perković iz Centra za nacionalnu politiku na pitanje da li je Evropa napokon prihvatila ono o čemu Beograd uporno govori -da nema napretka u daljem dijalogu bez ZSO konstatuje da Lajčak kontradiktoran jer nama servira jednu priču o ZSO, dok u Prištini predstavlja njene nove modele.
„Briselski sporazum i proces u kome se Srbija nalazi neodoljivo podseća na Minske sporazume i ono u čemu se našao ruski narod i rusko rukovodstvo. Sve garanciije Zapada ispostavljaju se kao kupovina vremena za rukovodstvo Prištine,“ kaže Marković.
Međutim, Beograd, kako ističe naš sagovornik, neće odustati od svojih crvenih linija koje kažu da bilo kakvog sporazuma ne može da bude pre nego što se u potpunosti ne ispoštuju Briselski i Vašingtonski sporazum.
„Nama ne treba nov model, niti novi statut ZSO, ni novi način kako će se ZSO formirati, s obzirom da prvih nekoliko članova Briselskog sporazuma apsolutno objašnjava i pravno obavezuje način na koji ona treba da se sprovede,“ podseća Marković.
Mi se, dodaje on, u ovoj priči zbog toga nalazimo u inferiornom položaju, jer je očito da Zapad ima pristrasnost ka jednoj strani, a to nismo mi.
„Međutim, mi moramo da pregovaramo, jer nemamo alternativu ali u tim pregovorima ćemo se apsolutno držati naših crvenih linija, a to su da prvo mora da se sprovede Briselski sporazum, da nema članstva Kosova u UN i da nema nikakve vrste međusobnog priznanja,“ napominje naš sagovornik.
Šta je vin-vin situacija
S obzirom da je Lajčak rekao i da cilj sporazuma nije da neko pobedi ili izgubi već da je cilj je da se traži vin-vin situacija, Marković kaže da posrednik EU pokušava da kod nas kupi vreme i da od nas isforsira da se obavežemo prema nekom sporazumu a da on kao garantuje da će ZSO biti formirana.
„Mi kada smo došli na pregovore u Brisel znali smo da od EU ne možemo da očekujemo ništa normalno već da smo u situaciji gde ćemo morati da pravimo neku vrstu koncesije koja će nam se manje ili više dopadati. I mi se borimo da nam se one više dopadnu i da ne nanesu štetu našim crvenim linijama. Ako sporazum bude takav u tom smislu, ako ugovor bude takav da ispoštuje nas a da ga prihvati i Priština, to bi onda moglo da znači neki vin-vin situaciju o kojoj Lajčak govori. Ali u principu ta njegova rečenica zvuči kao vrsta diplomatske retorike koja treba da posluži da se omekša narativ u javnom diskursu prema EU i pregovaračkom procesu,“ zaključuje Marković.
Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu uoči sastanaka predstavnika Beograda i Prištine u Ohridu 18. marta.
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SRBIJA
Lajčak stigao u Beograd da nas privoli na revidiranu ZSO?
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SRBIJA
Kurti: Proučavamo 15 modela za formiranje ZSO koje je predložio Lajčak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala